Halil Yılmaz

Halil Yılmaz

Taziye yemekleri ne olacak?

Taziye yemekleri ne olacak?

Taziye yemekleri, sadece Ağrı’nın değil, bütün Türkiye’nin sorunu olan bir gelenek haline geldi ve yürekleri yanan taziye sahiplerinin ceplerini de yakmaya başladı.

Öyle ki; birçok yerde "taziye yemekleri kaldırılsın platformu" adı altında çalışmalar başlatılırken, başta büyük şehirler olmak üzere birçok yerde ise taziye yemeklerine yönelik sektörel işletmeler kuruldu.

Bir önceki yazıda; Ağrı'lı yazarların, memleketin dertleri ile dertlendiklerini ve çözüm odaklı çalışmalar yaptıklarını yazmıştım.. tevafuk olmuş.

Ağrı'daki taziye yemekleri ile ilgili Ağrı'lı Yazar Şair Veysel Çağlar, alternatif bir yol ile yeni bir münazara başlatmış ve duyarlı STK'ların görüşüne sunmuş.

Sayın Veysel Çağlar'a göre, "taziye evlerinde yemekleri kaldırmak; hem makul değil, hem de mümkün değil"

Gerekçesini de şöyle açıklamış;
"Geleneğimizde, taziyelerde bir araya gelme kültürü (şehir içinden, şehir dışından gelenler...) çok yaygındır..."

Şehir dışında gelen misafirleri ve taziye sahiplerini sabahtan akşama kadar, taziye evinde yemeksiz bırakmak veya mevcut misafirler arasından alıp bir yerlere yemeğe götürmek kültürümüze ve inancımıza yakışmıyor.

Özellikle şehir dışında gelenleri ağırlamak, taziye sahibine de yük yapmamak adına çözüm önerisinde bulunmuş sayın Çağlar, "Verilen taziye yemeğinin maliyetini düşürmek. (Kavurma yerine sulu yemek gibi...)"

Zengin fakir ayrımını aradan kaldırmak, toplumsal hassaiyet ile dezavantajli aileleri incitmemek adına "Ağrı genelinde, (zenginin de fakirin de taziyesinde) tek tip tabldot yemeğine geçmek..."

Taziyelerde oluşan maliyet, genelde; akraba, eş dost, komşu yardımlaşmasıyla karşılanıyor. Yardımlaşma ile toplanan rakam gideri karşılamadığında, ki çoğunlukla karşılamıyor, geri kalan kısmı taziye sahibi karşılıyor.

Dezavantajli ailelerin, etrafında genellikle kimse yok; zenginin taziyesinde verdiği kavurmadan verse borcun altından kalkamayacak, tabldot yemeği verse kendisini ezilmiş hissedecek.

Zengin ailelerin, genelde dünyalık derdi yok; tabldot yemeği verse kendisini ezilmiş hissedecek, kavurma verse statüsünü güçlendirecek.

Yani bu durumda, tüm taziyelerde tek tip tabldot yemeği için zengin ailelerin ikna edilmesi gerekecek.

Bir de taziye yemekleri için "Dinimiz ne der?" Ona da bakmak gerekiyor.

Araştırdığım kadarıyla; taziye sahiplerine ve misafirlerine yardımlaşma usulüyle ikram edilen yemek meşru, taziye sahiplerinin (ölülerini ruhu için, dünyalık prestij için) misafirlerine sunduğu ziyafet yanlıştır.

Duyarlı STK başkanları ve Kanaat Önderleri münazara ettikçe bu fikirler olgunlaşacak, farklı fikirlerle harmanlanacak ve meyve vermeye başlayacaktır.

Sayın Veysel Çağlar'ı, bu toplumsal duyarlılığa dayalı düşüncesinden dolayı tebrik ediyorum.

Ayrıca;
Belediyelerin de bu projenin içine çekilmesi gerekiyor. Taziye giderlerinde imece usulüyle toplanan gelir, gederi karşılamadığı zaman, (dezavantajli ailelerin için) kalan borcu belediyelerin karşılaması gibi...

Bu yazı toplam 343 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yılmaz Arşivi