Van'ın asırlık kilim motifleri kadınların ellerinde yeniden hayat buluyor
Van Büyükşehir Belediyesinin açtığı kilim dokuma kursunda eğitim alan kadınlar, geleneksel motifleri ilmek ilmek işlerken hem unutulmaya yüz tutan kültürel mirası yaşatıyor hem de meslek edinme imkânı buluyor.
Haberin Özeti
- • Van Büyükşehir Belediyesi, geleneksel kilim dokumacılığını yaşatmak ve kadınların ekonomik hayata katılımını desteklemek amacıyla 14 kursiyere eğitim veriyor.
- • Kursta kadınlara desen çizimi, ip boyama, tezgâh kurulumu ve dokuma dahil kilim üretiminin tüm aşamaları uygulamalı olarak öğretiliyor.
- • 750 saatlik eğitimi tamamlayan kursiyerler ustalık belgesine başvurabiliyor; ilerleyen süreçte kendi atölyelerini açma veya usta öğretici olarak yeni öğrenciler yetiştirme imkânı elde edebiliyor.
Van’ın geçmişten günümüze taşınan önemli kültürel değerlerinden kilim dokumacılığının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan kursla kadınlar, geleneksel kilim üretiminin inceliklerini uygulamalı olarak öğreniyor.
Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen kurs, geleneksel el sanatlarının korunmasının yanı sıra kadınların mesleki beceriler kazanarak ekonomik hayata daha aktif katılmalarına katkı sunmayı amaçlıyor.
Toplam 14 kursiyerin eğitim gördüğü atölyede kilim dokumacılığı yalnızca tezgâh başındaki dokuma işlemiyle sınırlı kalmıyor. Kadınlara desenlerin hazırlanmasından iplerin boyanmasına, dokuma tezgâhının kurulmasından motiflerin oluşturulmasına kadar üretimin tüm aşamaları uygulamalı olarak anlatılıyor.
Aldıkları eğitimin ardından tezgâhların başına geçen kursiyerler, hazırladıkları desenleri sabırla işleyerek el emeği kilimlere dönüştürüyor. Geleneksel motiflerin kullanıldığı ürünlerde kadınların kendi yorumları ve el işçiliği de ön plana çıkıyor.
Kurs sayesinde geçmişten gelen dokuma kültürünün yeniden canlandırılması ve bu alanda yetişecek yeni ustalar aracılığıyla sonraki kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
Kilim dokuma eğitmeni Hatice Şakrak, kursun kadınlara hem mesleki eğitim hem de gelir elde etme imkânı sunduğunu belirtti.
Atölyede kursiyerlerle birlikte keyifli ve üretken bir çalışma ortamı oluşturduklarını ifade eden Şakrak, verilen eğitimin ilerleyen dönemde kadınlar için yeni iş imkânlarının kapısını açabileceğine dikkat çekti.
Şakrak, “750 saatlik eğitimi tamamlayan kursiyerlerimiz ustalık belgesi için başvuruda bulunabiliyor. İlerleyen süreçte kilim ustası olarak kendi atölyelerini açabilirler. Usta Öğretici Belgesi almaları halinde ise kendi öğrencilerini yetiştirebilirler.” dedi.
Kursa katılan Heybet Aslan’ın kilim dokumacılığıyla tanışması ise çocukluk yıllarına dayanıyor. Bu geleneksel sanatı annesinden öğrendiğini anlatan Aslan, kurs sayesinde sahip olduğu bilgi ve becerileri daha da geliştirme fırsatı bulduğunu ifade etti.
Kilimlerin yalnızca birer el emeği ürünü olmadığını, motiflerin aynı zamanda duygu ve düşünceleri yansıttığını belirten Aslan, kendi hayallerini ve duygularını dokuduğu kilimlere aktarmak istediğini kaydetti.
Vanlı kadınların tezgâhlarda ilmek ilmek ortaya çıkardığı kilimler, bir taraftan geleneksel dokuma kültürünü yaşatırken diğer taraftan bu sanatın yeni ustalarının yetişmesine katkı sağlıyor.
Bakmadan Geçme
