Mehmet Ali Sezer

Mehmet Ali Sezer

VİCDANLARI PARÇALAYAN İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞININ GERÇEK NEDENLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI!

VİCDANLARI PARÇALAYAN İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞININ GERÇEK NEDENLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI!

Dini duygular ile İsrail'in Filistin'e zulmetmesi ve katliam yapmasını tabii ki kınıyoruz kınamaya da devam edeceğiz. Fakat bu işin kökenine inelim. Yani İsrail, Filistin'e saldırıyor çünkü Filistin yani Hamas kutlama etkinliğinde İsrail'e saldırdı. Saldırdı çünkü İsrail falanca tarihte Filistin'e saldırdı. Evet saldırdı neden Çünkü Filistin şurada bomba patlattı. Evet yaptı neden Çünkü İsrail, Filistin topraklarında bilmem şunu yaptı, bunu yaptı... Diye diye çıkmazın içine giriyoruz.


İsrail Filistin savaşına yönelik çözümün olası yöntemlerini açıklayan çok önemli 2 filozofun sözlerinde sıra...

Dünyanın en iyi filozofları arasında yer alan ve halen yaşamakta olan Sloven asıllı Slavoj Žižek (Jikek) yapmış olduğu açıklamada Filistin İsrail arasında çıkan çatışmaların kökenine inilmesi gerektiğini fakat sadece kınamaktan ziyade çözümün ne olduğunun apaçık bir şekilde somut verirlerle ortaya konulması gerektiğini söylüyor.

Yani bu savaşı kınadım ya da onayladım demekle kalmayıp neden onay verildiği ile alakalı (İsrail'in Filistinliler köpektir onların ölmesi bizim için erdemdir, kaçınılmazdır. Bu nedenle daha yeni doğan bebeklerinin ölmesi ya da bizim tarafımızdan öldürülmesi Yahudi halkı tarafından sevinçle karşılanır karşılanması gerekir) gibi düşünceler ile hareket edildiği müddetçe çözüm elbette üretilmeyecektir. Birileri ya da kimileri ya da bazıları İsrail'e öldürmenin çözüm olmadığını anlatmalıdır. Tamam ben bu satırları burada yazarken sizlere çok fantastik düşüncelermiş gibi gelebilir fakat gerek İsrail'in ağababası olan ABD'nin (Artık bundan böyle İsrail Yahudilerin bütün dünyadaki ve yeryüzündeki temsilcisidir) Düşüncesini yıkması gerekir.


Peki kimlere iş düşüyor tabii ki de İsrail'in Filistin'i resmen ve apaçık bir şekilde haritadan silmek amacıyla yürüttüğü havadan, karadan, denizden savaşın ve öldürmenin adeta bir hak olduğunu düşünen İngiltere ve Fransa gibi diğer Avrupa'nın büyük ülkelerine çok büyük işler düşüyor..

Yani bu devletler artık İsrail'e bir dur demeli...

Hiç kimse İsrail'i durduramaz bunu anlıyor musunuz? Yani Türkiye kınadı diye ya da ekonomik ambargo uyguladı diye İsrail elindeki silahı bırakacak değil..

Peki İsrail ne zaman duracak biliyor musunuz?

Yorulduğu zaman ya da canı istediği zaman ya da keyfi istediği zaman..

Sözde sözüm ona İslam ülkelerinden herhangi birine İsrail girmek istediğini ya da savaş ilan edeceğini belirttiği zaman kim buna dur diyecek?

Hiç kimse tek bir şey yapamaz. Nasıl ki bütün dünyanın ve sözüm ona sözde Müslüman ülkelerinin gözü önünde İsrail, Filistin'i katlediyorsa, mahvediyor, öldürüyorsa, paramparça ediyorsa... Aynı şekilde söz konusu sözde İslam ülkesi hangisi ise (Sözde diyorum çünkü gerçeklikle alakası olmayan inanç biçimleri ile karşı karşıyayız) Ona da öyle saldıracaktır ve hiç kimse buna bir şey yapmayacaktı, yapamayacaktır.. Ta ki ABD ya da İsrail'in artık ciddi manada top, tüfek, füze, roket, bomba atmasının kendi halkı arasında ciddi bir ekonomik külfet oluşturmasının ayyuka çıkması ve İsrail sokaklarının adeta savaş alanına dönecek cinsten protestolara sebep olmasından sonra ancak bu mümkün olabilir..

Yoksa sen, ben, biz, siz, birileri, bazıları... İstedi diye ateşkes diye bir şey olmayacak. Netenyahu hükümetinin Müslümanların kökünü kurutacak barbar ve canice katliam girişimlerinin Müslüman (sözde ) ülkeleri tarafından durdurulacağını zannediyorsanız yanılıyorsunuz..


Şimdiye kadar İsrail Filistin savaşı ile alakalı binlerce belgesel yapıldı, yüzbinlerce makale yazıldı, fakat sadece kınamaktan ya da onaylamaktan öteye geçilmedi...

Şimdi sizlere iki filozofun ki bu filozoflar halen yaşıyorlar İsrail Filistin savaşı üzerine nedenleri ve sonuçları konusunu irdelemekten ziyade çözümün ne olması gerektiği ile ilgili kaleme aldıkları muhteşem kesitleri sunacağım...


Sloven Ünlü Filozof Jijek diyor ki:


* Tarihte bilinen ilk katliam milattan önce Yunanlılar ve Yahudiler arasında yaşanmıştır. Yani Yahudilerin zulmetmeleri, öldürmeleri gereksiniminin bizzat Tevrat'tan geldiğine iman ettikleri için yeryüzünde bir tek Yahudi dahi kalana kadar katliam sözünü her zaman duyacağız, duymaya devam edeceğiz.

* Bir başka Filozof olan ve günümüzde halen yaşayan en ünlü düşünürlerden biri olarak dünyaya nam salmış Judith Butler ise yazmış olduğu makalede İsrail'in barbar saldırılarını derhal durdurması gerektiğini vurguluyor ve diğer taraftan Filistin'in temsilcisi olan ya da olduğunu iddia eden Hamas'ın da aynı şekilde İsrail'in varlığını tehdit edecek çeşitli eylemlerde bulunmaması gerektiğini dile getiriyor.

*Jijek konuşmasının devamında İsrail'in Filistinli masum insanları öldürmesinin ne hukuksal ne de vicdan açısından elle tutulur bir tarafının olmadığını dile getirirken diğer taraftan İsrail'in resmi bir devlet olduğunu ve bu devletin güvenliğinin tehlikeye atılması gibi çeşitli eylemlerin Hamas tarafından gerçekleştirilmesinin yine aynı şekilde hukuki ve vicdani olmadığını dile getiriyor. Esasında iki tarafın mücadelesinin bir bütün olduğunu yani madalyonun iki taraflı olması gibi olduğunu söylüyor.


* Butler (Yahudi Filozof) insanı yaşatmanın daha önemli olduğunu bu nedenle Filistin ve İsrail Savaşı'nın sonuçlarına baktığımızda yüz binlerce ölü ile milyonlarca evsiz ve yıkılmış milyonlarca hane görüyoruz. Tamam da bütün bunların sebebi nedir? Yani İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların sebepleri her neyse bu sebepleri görmek ve ciddi adımlar atarak bu sebepleri tamamen ortadan kaldırmanın ancak bu yangını söndüreceğini söylüyor.


Diğer taraftan ünlü filozof yapmış olduğu açıklamada kendisinin ailesinin de İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler tarafından zulme uğradığını fakat bunun kendisinde zerre kadar intikam duygusu oluşturmadığını, oluşturmaması gerektiğini, bu nedenle kendisinin Yahudi olmasının İsrail'e destek vermesini ve Filistinli masum çocukların ölmesini gerektirmediğini söylüyor.

* Jijek diyor ki: İsrail Filistin savaşı sadece kınanması ya da onaylanması gereken bir eylem değil, bunun esasında savaşın meşrulaştırması ya da reddedilmesi kavramlarını ortaya çıkaran çok önemli bir olgu olduğunu dile getiriyor ve diyor ki İsrail'in Filistin'e saldırmasını onaylamak demek bundan böyle yeryüzünde meydana gelecek bütün katliamların kayıtsız şartsız bir şekilde kabul edilmesi anlamı ortaya çıkacak. Diğer taraftan bu saldırının kınanması ise beraberinde bir başka durumu daha ortaya koymalıdır ki bu ise tamamen çözüm olmalıdır. Ve yine Jijek diyor ki nasıl İsrail'in bir bayrağı ve statüsü varsa aynen o şekilde Filistin'in de devlet olarak tanınması gerekir ki uluslararası hukuktan söz edebilelim.. Dediği yavaş yavaş olmaya başladı ve ülkeler artık Filistini devlet olarak tanımaya başladı ama ne fayda binlerce masum Filistinli öldü...

Yavrusunun parçalanmış bedenini bulamayan bir babaya hadi gel de barış, hadi gel de uzlaşı..


Evet yukarıda dünyaca ünlü ve halen yaşayan iki filozofun İsrail Filistin savaşına dair kaleme aldıkları uzun makalelerinden kısa kısa kesitleri sizinle paylaştım..

Bütün dünyada biliyor ki İsrail'in saldırılarının altında yatan sebeplerin tam olarak neler olduğunu cesurca haykırılması ve dile getirilmesi ile bu sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik somut ve olumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor ancak ondan sonraki süreç içerisinde (ortalama 30 yıl) bomba sesleri ile uyanmayacağından bahsedebiliriz.

Herkes ne diyor? Osmanlı zamanında Yahudiler Filistin civarında toprak almak istediler ama Osmanlılar buna karşı çıktılar diğer taraftan Filistinliler topraklarını kiraladılar böylece İsrail'i başa bela ettiler tamam herkes böyle diyor...


Peki bahsetmiş olduğumuz bu sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik kim ne yapıyor, kim neler söylüyor?

Dini inanç açısından baktığımızda tabii ki İsrailli bir kaşık suda boğmak isteriz ama bunu sadece Coca-Cola'yı yere dökmekle ya da Starbucks'ı basıp orada oturanları tehdit etmekle olmuyor bu işler.

İSRAİL, FİLİSTİN'E SALDIRILARINI NE ZAMAN DURDURUR?

Cevabı çok basit ya ABD artık yeter diyecek ya da ABD'nin İsrail'e silah ve mühimmat taşımasına rağmen artık Yahudi halkı İsrail sokaklarında İsrail hükümetini devirmeye götürecek büyük protestolara imza atmaları ile olacak yoksa öyle senin benim yapacağımız kınamalar ile 'Kahrolsun İsrail' dememiz ile olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Sezer Arşivi