Yeni nesil zayıflama ilaçları herkes için uygun değil

Son dönemde gündemde olan zayıflama ilaçları kilo vermekte zorlanan birçok kişinin dikkatini çekiyor. Uzmanlar ise bu ilaçların her birey için uygun olmadığını ve mutlaka hekim kontrolünde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

WhatsApp

AĞRI KARAKÖSE HABER WhatsApp Kanalını Takip Et

En güncel haberler için bizi WhatsApp kanalımızdan takip edin!

WhatsApp TAKİP ET

Kilo vermekte zorlanan pek çok kişi, son yıllarda gündeme gelen yeni nesil zayıflama ilaçlarını yakından takip ediyor. İştahı azaltarak kilo kaybına yardımcı olan bu ilaçlar bazı hastalar için etkili sonuçlar sunabiliyor. Ancak uzmanlar, söz konusu tedavilerin herkes için uygun bir çözüm olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Tarkun, GLP-1 reseptör agonistleri olarak bilinen ilaçların kilo kaybını destekleyen etkili tedavi seçenekleri arasında yer aldığını belirterek, bu ilaçların yalnızca belirli hasta gruplarında kullanılmasının doğru olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Tarkun, “Bu tedaviler genellikle diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kilo veremeyen kişiler için gündeme gelmelidir. Herkes için uygulanabilecek standart bir yöntem olarak görülmemelidir” dedi.

Vücutta doğal olarak bulunan bir hormonu taklit ediyor

GLP-1 adı verilen hormonun yemek sonrasında salgılandığını ve tokluk hissini artırarak mide boşalmasını yavaşlattığını anlatan Tarkun, bu tedavilerin söz konusu hormonun etkisini taklit ederek çalıştığını söyledi.

Uzmanlara göre vücut kitle indeksi 30 kg/m² ve üzerinde olan ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen hedeflenen kilo kaybını sağlayamayan kişiler bu tedavi için uygun adaylar arasında yer alıyor. Ayrıca vücut kitle indeksi 27 kg/m²’nin üzerinde olup tip 2 diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, koroner arter hastalığı, uyku apnesi veya prediyabet gibi ek sağlık sorunları bulunan kişilerde de bu ilaçlar önemli bir seçenek olarak değerlendirilebiliyor.

Yeni nesil zayıflama ilaçları herkes için uygun değil

Kalıcı sonuç için yaşam tarzı değişikliği şart

GLP-1 tedavileriyle ilgili uzun süreli araştırmaların önemli sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Tarkun, bu tedaviler sayesinde yalnızca kilo kaybı değil, kalp-damar hastalıkları riskinde azalma ve metabolik sağlıkta iyileşme gibi olumlu etkiler görülebildiğini ifade etti.

Araştırmalara göre bu tedaviler; böbrek fonksiyonlarının iyileşmesi, prediyabetin gerilemesi, yağlı karaciğer hastalığında düzelme ve kolesterol dengesinin sağlanması gibi faydalar da sağlayabiliyor. Ancak uzmanlar, elde edilen kazanımların kalıcı olması için sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin mutlaka sürdürülmesi gerektiğini vurguluyor.

Tarkun, “İlaç bırakıldıktan sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönülmesi durumunda kilo artışı ve metabolik sorunlar yeniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavi mutlaka yaşam tarzı değişiklikleriyle desteklenmelidir” dedi.

Obezite tedavisinde hedef sadece kilo vermek değil

Obezite tedavisinde asıl amacın yalnızca kilo kaybı olmadığını dile getiren Prof. Dr. Tarkun, tedavinin kardiyometabolik riskleri azaltmayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyledi.

Tarkun, “Tedavi planı oluşturulurken sadece tartıdaki rakamlar değil; metabolik göstergeler, eşlik eden hastalıklar, kişinin yaşam koşulları ve fazla kilonun oluşturduğu fiziksel yük birlikte değerlendirilmelidir. Çoğu zaman metabolik riskler, kilodan daha belirleyici olabilir” ifadelerini kullandı.

Gelecekte tedavi yöntemleri çeşitlenecek

Uzmanlara göre önümüzdeki yıllarda obezite tedavisinde yeni yaklaşımlar öne çıkacak. Birden fazla metabolik yolu hedefleyen ilaçların ve kombinasyon tedavilerinin daha yaygın hale gelmesi bekleniyor.

Prof. Dr. Tarkun, cerrahi yöntemlerin de obezite tedavisinde önemini koruyacağını belirterek, “İlaç tedavisine yanıt vermeyen veya vücut kitle indeksi çok yüksek olan hastalarda cerrahi seçenekler gündeme gelebilir. Gelecekte ilaç ve cerrahi tedaviler birbirinin alternatifi değil, doğru hastada birbirini tamamlayan yöntemler olarak kullanılacaktır” dedi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme