• Haberler
  • Sağlık
  • Ani ve çok şiddetli baş ağrısı beyin anevrizmasının habercisi olabilir

Ani ve çok şiddetli baş ağrısı beyin anevrizmasının habercisi olabilir

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ercan Kaya, aniden başlayarak dakikalar içinde en yüksek şiddetine ulaşan baş ağrısında beklemek yerine acil sağlık değerlendirmesine başvurulması gerektiğini belirtti.

WhatsApp

AĞRI KARAKÖSE HABER WhatsApp Kanalını Takip Et

En güncel haberler için bizi WhatsApp kanalımızdan takip edin!

WhatsApp TAKİP ET

Haberin Özeti

  • Beyin anevrizmaları uzun süre belirti vermeden ilerleyebilirken, bazı vakalar farklı nedenlerle yapılan görüntülemeler sırasında tesadüfen tespit edilebiliyor.
  • Op. Dr. Ercan Kaya, aniden başlayan ve birkaç dakika içinde en yüksek şiddetine ulaşan baş ağrısının anevrizmaya bağlı beyin kanamasının önemli belirtilerinden biri olabileceğini belirtti.
  • Her anevrizmaya müdahale edilmezken tedavi veya takip kararı; anevrizmanın büyüklüğü, yeri, şekli, kanama riski ve hastanın genel sağlık durumu birlikte değerlendirilerek veriliyor.

Beyin damarlarının duvarında oluşan zayıflama sonucu gelişen anevrizmalar, uzun süre herhangi bir belirti vermeden ilerleyebiliyor. Bazı anevrizmalar farklı bir sağlık sorunu nedeniyle gerçekleştirilen beyin görüntülemeleri sırasında tesadüfen tespit edilirken, büyüyen veya yırtılan anevrizmalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ercan Kaya, beyin anevrizmalarında özellikle ani ve çok şiddetli baş ağrısının dikkate alınması gerektiğini belirterek kanama şüphesinde zaman kaybedilmemesi konusunda uyardı.

Beyin anevrizmasının, beyni besleyen damarların duvarındaki zayıf bir noktanın dışarı doğru balonlaşması sonucu oluştuğunu anlatan Op. Dr. Ercan Kaya, anevrizmaların önemli bir bölümünün herhangi bir belirti göstermeyebileceğini söyledi.

Kaya, “Çoğu anevrizma belirti vermeden kalabilir ve başka bir nedenle yapılan beyin görüntülemesinde tesadüfen bulunabilir.” dedi.

Her anevrizmanın yırtılacağı yönündeki düşüncenin doğru olmadığını belirten Kaya, bazı anevrizmaların ise zaman içerisinde büyüyebildiğini veya kanayabildiğini ifade etti.

Anevrizmaların erişkinlerde, kadınlarda, sigara kullananlarda ve yüksek tansiyonu bulunan kişilerde daha sık görülebildiğini aktaran Kaya, anne, baba veya kardeş gibi yakın aile bireylerinde beyin anevrizması ya da buna bağlı kanama öyküsü bulunmasının da risk değerlendirmesinde dikkate alındığını kaydetti.

Risk faktörü bulunmasının kişide mutlaka anevrizma olduğu anlamına gelmediğine dikkat çeken Kaya, hiçbir risk faktörü bulunmayan kişilerde de anevrizma gelişebileceğini belirtti.

Her anevrizmaya müdahale edilmiyor

Beyinde anevrizma tespit edilmesinin her durumda ameliyat veya başka bir girişim yapılacağı anlamına gelmediğini ifade eden Op. Dr. Kaya, tedavi kararının kişiye özel verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, “Temel soru şudur: Anevrizmanın gelecekte kanama ihtimali mi, uygulanacak işlemin riski mi daha yüksek?” ifadelerini kullandı.

Tedavi kararında yalnızca anevrizmanın büyüklüğünün dikkate alınmadığını belirten Kaya; anevrizmanın yeri, şekli ve zaman içerisinde büyüyüp büyümediğinin yanı sıra kişinin yaşı, genel sağlık durumu, sigara kullanımı, yüksek tansiyon öyküsü ve ailesinde anevrizmaya bağlı kanama bulunup bulunmadığının birlikte değerlendirildiğini kaydetti.

Kanama ihtimali düşük değerlendirilen bazı anevrizmaların belirli aralıklarla MR veya tomografi temelli damar görüntülemeleriyle izlenebildiğini ifade eden Kaya, bu süreçte tansiyon kontrolü ve sigaranın bırakılmasının da önem taşıdığını vurguladı.

Ani baş ağrısında zaman kaybetmeyin

Anevrizmanın yırtılması durumunda beyin çevresindeki alana kanama meydana gelebileceğini belirten Op. Dr. Ercan Kaya, subaraknoid kanama olarak adlandırılan bu durumun hayati tehlike taşıdığını söyledi.

Kanamanın en dikkat çekici belirtilerinden birinin aniden başlayan ve birkaç dakika içerisinde en yüksek şiddetine ulaşan baş ağrısı olduğunu vurgulayan Kaya, bu ağrıya bulantı, kusma, ense sertliği, ışığa karşı hassasiyet, bayılma ve bilinç bulanıklığının eşlik edebileceğini belirtti.

Nöbet, konuşma bozukluğu ile kol veya bacaklarda güç kaybının da görülebileceğini ifade eden Kaya, bazı hastaların kanamanın ilk anında bilincini kaybedebileceğini söyledi.

Kaya, “Birden ortaya çıkan, birkaç dakika içinde en yüksek düzeyine ulaşan ve kişinin daha önce hiç yaşamadığı bu ağrı, hastalar tarafından bazen ‘başıma balyozla vurulmuş gibi’ sözleriyle tarif edilir. Bu tablo, anevrizmaya bağlı beyin kanamasının en önemli uyarılarından biridir.” dedi.

Her ani ve şiddetli baş ağrısının anevrizma kanaması anlamına gelmediğini de hatırlatan Kaya, benzer belirtilere yol açabilecek başka ciddi hastalıkların bulunduğunu ifade etti.

Op. Dr. Kaya, “Ağrının geçmesini beklemek veya yalnızca ağrı kesiciyle yetinmek tehlikeli bir gecikmeye yol açabilir.” uyarısında bulundu.

Anevrizmaya bağlı beyin kanamasında ilk saatlerin kritik olduğunu belirten Kaya, kanama sonrasında hastanın bilincinin ve solunumunun etkilenebileceğini, kafa içi basıncının artabileceğini ve anevrizmanın yeniden kanayabileceğini ifade etti.

Hastaneye başvurunun ardından öncelikle beyin tomografisiyle kanama olup olmadığının araştırıldığını belirten Kaya, gerekli durumlarda damar görüntüleme yöntemleri kullanılarak kanamanın kaynağının belirlendiğini söyledi.

Kanayan anevrizmanın yeniden kanamasını önlemek amacıyla açık cerrahi veya damar içi tedavi yöntemlerinin uygulanabildiğini ifade eden Kaya, hangi yöntemin tercih edileceğinin hastanın ve anevrizmanın özelliklerine göre belirlendiğini kaydetti.

Açık cerrahide anevrizmanın metal bir klips yardımıyla kapatıldığını, endovasküler tedavide ise genellikle kasık veya el bileğindeki atardamardan girilerek ince tüpler aracılığıyla beyin damarlarına ulaşıldığını anlatan Kaya, iki yöntemden birinin bütün hastalar için mutlak olarak üstün olmadığını belirtti.

Ani ve çok şiddetli baş ağrısı beyin anevrizmasının habercisi olabilir

Tedavi seçiminde anevrizmanın yeri, büyüklüğü, şekli, boyun yapısı ve kanama durumu ile hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve eşlik eden beyin kanamasının özelliklerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme