Ağrı Göçüyor!

Ağrı Göçüyor!
Ağrı’da yıllardır devam eden göç her yıl artarak devam ediyor. Peki Ağrılılar nerelere göçüyor? En fazla göç alan iller hangisi? Detaylar haberimizde…

1927 yılında il olan ve il olduktan sonra bir türlü istediği gelişmeyi sağlayamayan Ağrı’da son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar ile birlikte göç başladı.

Ağrı’nın 4 katı bir Ağrı’da Türkiye’nin değişik vilayetlerinde yaşarken, nüfus ise günden güne erimeye devam ediyor.

Ülkemizde 2 milyonu aşkın Ağrılı yaşarken, Ağrı’da ise bu rakam 500 bin civarında.

Konu ile ilgili bir araştırma yapan Van YYÜ Eğitim Fakültesinde görevli Prof. Dr. Murat Yılmaz, Ağrılıların en fazla göç ettiği illeri açıkladı. Yıllardır en büyük göçü olan İstanbul yine başı çekerken, son dönemlerde Van’a göçün başlaması dikkat çeken konulardan biri oldu. Özellikle kırsaldan şehire büyük bir göçün yaşandığına vurgu yapan Yılmaz “Ağrı’daki kırsal nüfus nereye gidiyor” sorusuna da şöyle cevap verdi:

goc.jpg

“Aslında nereye gidiyordan çok neden gidiyor? Sorusunun cevabını araştırmak ve bulmak lazım. Ama biz yine de ilk sorunun cevabını da verelim. 2022 yılında Ağrı’da il dışına göç eden 37 bin 673 kişinin 6 bin 812’si (yüzde 18) İstanbul’a, 2 bin 966’sı (yüzde 7,5) İzmir’e, 2 bin 530’u (yüzde 6,7) Ankara’ya, 2 bin 117’si (yüzde 5,6) Bursa’ya, bin 980’i (yüzde 5,2) Kocaeli’ne, bin 160’ı (yüzde 3,1) Van’a, 950’si (yüzde 2,5) Tekirdağ’a, 808’i (yüzde 2,1) Manisa’ya ve geri kalanı da diğer illere gitmiştir. İle coğrafi olarak çok yakın olan Van dışındaki illerin genellikle batıda sanayinin gelişmiş olduğu iller olması, aslında Ağrı’dan farklı illere yönelen göçlerin nedenlerini ve göç edenlerin amaçlarını yeteri kadar göstermektedir.”

goc1-001.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.