• Haberler
  • Van
  • Van'da baharla birlikte bisikletler gün yüzüne çıktı

Van'da baharla birlikte bisikletler gün yüzüne çıktı

Havaların ısınmasıyla birlikte Van'da vatandaşlar bisikletlerini gün yüzüne çıkardı.

Van’da bahar mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte bisiklet sezonu da açıldı. Şehirde açık havanın tadını çıkarmak isteyen vatandaşlar, kış boyunca kapalı alanlarda bekletilen bisikletlerini bakım ve onarım için tamircilere götürmeye başladı. Artan taleple birlikte bisiklet tamircilerinde yoğunluk oluştu. Özellikle hafta sonları, tamir atölyelerinde adeta kuyruklar oluşuyor.

Bisiklet kullanımının ekonomik ve çevre dostu olması sebebiyle her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edildiğini belirten bisiklet ustaları, kış boyunca ihmal edilen bisikletlerin yeniden aktif hale getirilmesi için bakım şart olduğunun altını çiziyor.

İHA muhabirine konuşan bisiklet tamir ustası Şahap Kaplan, bu dönemde tamirhanelere yoğun talep geldiğini ifade ederek, "Kışın bisikletler ya evin bir köşesine bırakılıyor ya da bodrum gibi nemli ortamlarda muhafaza ediliyor. Bu durum, zamanla fren sisteminden göbeğe kadar birçok parçada oksitlenmeye ve performans kaybına yol açıyor. Bu nedenle mevsim geçişlerinde bakım yapılması çok önemli," dedi.

Kaplan, verdikleri hizmetlerle ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı: “Rutin bakımlarımızda fren ayarı ve zincir bakımı standart olarak yapılıyor. İç halatların sökülüp yağlanması, oksit kontrolü, göbek sisteminin elden geçirilmesi gibi işlemler uygulanıyor. Full bakımda ise arka ve ön bilyeler değiştiriliyor. Çünkü bisikletin hareketini sağlayan bu parçalar çok çabuk oksitlenebiliyor ve yılda en az bir kez değiştirilmesi gerekiyor.”

Bisiklet işletmecisi Ezdin Kaplan da yeni bisiklet alacaklara yönelik önemli tavsiyelerde bulundu. Hafif bisikletlerin sürüş kalitesi açısından avantaj sunduğunu belirten Kaplan, “Özellikle çocuklar için tercih edilecek bisikletlerde, kas gelişimini zorlamayacak, çok dişli lastiklerle donatılmış modellerin seçilmesi daha doğru olur. Şehir kullanımında hibrit ya da T modeli trekking bisikletleri öneriyoruz. Ancak doğa ve arazi kullanımına yönelik bir bisiklet alınacaksa, ön süspansiyonlu ‘mountain bike’ yani dağ bisikletleri daha uygun olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Van’da bisiklete olan ilginin her geçen yıl arttığını söyleyen tamirciler, bu artışın sürdürülebilir ulaşım ve doğa dostu yaşam anlayışının yaygınlaşması açısından sevindirici olduğunu belirtiyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme