• Haberler
  • Ekonomi
  • Türk halısı 178 ülkeye ulaştı: İlk 3 ayda güçlü performans

Türk halısı 178 ülkeye ulaştı: İlk 3 ayda güçlü performans

Türk halı sektörü, 2025'in ilk çeyreğinde 178 ülkeye 691 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye’nin halı sektörü, 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği ihracatla dikkat çekti. Yılın ilk üç ayında 178 ülke ve serbest bölgeye toplam 138 milyon 640 bin metrekare halı ihraç eden Türk halıcılar, bu satışlardan 691 milyon 397 bin dolar gelir elde etti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, ihracatta en büyük payı makine halıları aldı. Toplam ihracat gelirinin 539 milyon 948 bin dolarlık kısmı makine halılarından sağlanırken, özel tasarımlı tufte halılar 122 milyon 282 bin dolarlık paya ulaştı. Bu kategoriyi el halıları 27 milyon 311 bin dolar ve kilimler 1 milyon 857 bin dolarla izledi. El halısı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %53,2 artması, sektörde el emeği ürünlere olan ilginin arttığını gösteriyor.

ABD İlk Sırada

Ocak-Mart döneminde en fazla halı satışı ABD’ye gerçekleştirildi. Bu ülkeye yapılan ihracat 192 milyon 401 bin doları buldu. İkinci sırada Suudi Arabistan 93 milyon 478 bin dolarla yer aldı. Onu, İngiltere 53 milyon dolarla takip etti.

2025’ten Umutlu Beklenti

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, sektörün 2025 yılına dair güçlü beklentileri olduğunu ifade etti. Özellikle ticaret heyetleriyle yapılan pazar araştırmalarının geri dönüşlerinden memnun olduklarını belirten Kaplan, çalışmalarını farklı bölgelere yaymayı hedeflediklerini söyledi.

“Daha önce Hindistan, Avustralya, Malezya, Tanzanya, Kenya, Moritanya ve Senegal gibi ülkelere ticaret heyetleri düzenledik,” diyen Kaplan, bu çalışmalardan elde edilen verimlilikten memnun olduklarını belirtti. “Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Finlandiya, İsveç ve Norveç’e yönelik heyet çalışmalarımızı planladık. Heyetlerimize katılan firmalardan sürekli olumlu geri bildirimler alıyoruz,” dedi.

Kaplan ayrıca, ticaret heyetlerinin ihracatçı firmalar için oldukça maliyet etkin bir çözüm sunduğunu vurguladı:

“Firmalarımız kısa sürede çok sayıda alıcıyla bir araya gelme imkânı buluyor. Bu da doğrudan iş bağlantılarına dönüşüyor.”

Hedef 2025’te İhracatı Artırmak

Zeynal Abidin Kaplan, Türk halısının dünya pazarındaki yerini daha da güçlendirmek istediklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Ürünlerimizi uluslararası alanda daha fazla tanıtarak, kaliteleriyle dikkat çekmesini ve pazar payını artırmasını hedefliyoruz. Geçen yıl 2,8 milyar dolar olan ihracatımızı bu yıl daha da yukarıya taşımayı amaçlıyoruz.”

Kaplan’ın açıklamaları, halı sektörünün sadece geleneksel pazarlara değil, uzak pazarlara da açılarak ihracat yelpazesini genişletme çabasında olduğunu ortaya koyuyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme