Papa Franciscus uzun aradan sonra halkla buluştu
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, ağır bronşit tedavisinin ardından ilk kez halkın karşısına çıktı.
Katolik dünyasında her 25 yılda bir kutlanan geleneksel "Jübile" yılı kapsamında Vatikan'da düzenlenen ve sağlık çalışanlarına ithaf edilen törende duygusal anlar yaşandı. Şubat ayında geçirdiği şiddetli bronşit sonrası 38 gün boyunca hastanede tedavi gören 88 yaşındaki Papa Franciscus, bugün ilk kez halkın karşısına çıktı.
Roma’daki Gemelli Hastanesi’nde uzun süre tedavi altında tutulan ve nekahet süreci devam eden Papa, Aziz Petrus Meydanı’na tekerlekli sandalye ile getirildi. Nazal oksijen kateteriyle desteklenen ve konuşmakta zorlandığı gözlenen Papa Franciscus, halka kısaca seslenerek, “Herkese iyi pazarlar. Çok teşekkür ederim.” dedi.
Pazar günü olması nedeniyle geleneksel Angelus duası sonrasında Papa’nın mesajı yazılı olarak paylaşıldı. Mesajında, hem Ukrayna hem de Gazze'de süren çatışmaların yol açtığı sivil kayıplara dikkat çeken Papa Franciscus, barış için dualarını sürdürdüklerini vurguladı. “Silahlar sussun, diyalog başlasın. Tüm rehineler serbest bırakılmalı ve halka yardım edilmelidir.” çağrısında bulundu.
Sağlık sektörüne adanan törene özel olarak yayımladığı mesajda ise Papa, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti sert bir dille kınadı. Zorlu pandemi ve sağlık krizleri dönemlerinde ön saflarda görev alan sağlık emekçilerine saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Papa’nın sağlık durumu geçtiğimiz aylarda dünya gündeminde geniş yer bulmuştu. 9 ve 12 Şubat’taki halka açık etkinliklerde nefes darlığı nedeniyle konuşmalarını yardımcılarına devreden Papa, 14 Şubat’ta hastaneye kaldırılmıştı. Yapılan açıklamalarda, polimikrobiyal enfeksiyon ve çift taraflı zatürre teşhisiyle birlikte klinik tablonun ciddi olduğu ifade edilmişti.
28 Şubat’ta bronkospazm krizi geçiren Papa’ya bronkoaspirasyon ve mekanik ventilasyon uygulanmıştı. 3 Mart'ta ise iki kez akut solunum yetmezliği yaşayan ruhani lider, non-invaziv yöntemlerle yeniden solunum desteği almıştı. Durumunun iyileşme göstermesiyle birlikte 23 Mart'ta taburcu edilen Papa Franciscus, hastane balkonundan halkı selamlamıştı.
Papa’nın tedavisini üstlenen Prof. Sergio Alfieri, İtalya basınına yaptığı açıklamada, Papa Franciscus’un hastanede bulunduğu süre zarfında iki kez ölümle burun buruna geldiğini, ancak tedaviye olumlu yanıt verdiğini belirtmişti.
Bakmadan Geçme





