Kars'ta kar esareti: 1 metreyi aşan kar köylüleri seferber etti
Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı Duraklı Köyü'nde kar kalınlığı yer yer 1 metreye ulaştı.
Kars’ta etkisini artıran yoğun kar yağışı, özellikle kırsal mahallelerde yaşamı zorlaştırıyor. Akyaka ilçesine bağlı Duraklı Köyü’nde kar kalınlığının bazı noktalarda 1 metreyi bulması, köy sakinlerini harekete geçirdi. Evlerin önü, yollar ve hayvan barınakları karla kaplanırken, vatandaşlar sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kürek başına geçti.
En büyük risk ise eski ve dayanıklılığı az olan ahırlarda yaşanıyor. Çatıların üzerinde biriken kar kütlesi, çökme tehlikesini beraberinde getiriyor. Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu köyde, koyun ağıllarının üstü ve çevresi düzenli olarak temizleniyor. Köylüler, hem hayvanlarını korumak hem de maddi kayıp yaşamamak için yoğun çaba sarf ediyor.
80 yaşındaki Ali Demirkaya, sabah erken saatlerde kar temizlemeye başladıklarını belirterek bu kadar yoğun karı hayatında nadiren gördüğünü ifade etti. Ağılları temizlediklerini ve hayvanlara yem verebilmek için zorlu şartlarda çalıştıklarını dile getiren Demirkaya, yağışın oldukça kuvvetli olduğunu söyledi.
Yoğun kar yağışı, hayvanların günlük bakımını da güçleştiriyor. Ağılların giriş kapıları sık sık karla kapanırken, yem ve su temini zahmetli hale geliyor. Soğuk hava ve buzlanma nedeniyle hem insanlar hem de hayvanlar için zorlu bir süreç yaşanıyor.
Bakmadan Geçme