İlkbahar geldi, astım atağına dikkat

Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, astımın yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, tedavinin aksatılmaması ve ilaçların düzenli kullanılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, 6 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada astımın dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti. Keleşoğlu, toplumun yaklaşık yüzde 10’unun bu hastalıktan etkilendiğini ve astımın yaşam kalitesini düşüren, ancak tedaviyle kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu ifade etti.

“Astım, geri dönüşebilir ve yönetilebilir bir hastalıktır” diyen Uzm. Dr. Keleşoğlu, “Nefes darlığı, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Havayolu daralması ve inflamasyon (iltihap) astımın temel bileşenlerindendir. Genetik geçişli vakalar yaygın olmakla birlikte, sonradan gelişen astımlar da görülüyor” dedi.

Astımın yalnızca bireyin değil, ailesinin de yaşamını etkileyebildiğini belirten Keleşoğlu, “Özellikle çocuk hastalarda, tedavi ve takip süreci ebeveynleri de yakından ilgilendiriyor. Aynı zamanda iş gücü kaybına neden olması, bireyin iş performansını olumsuz etkileyerek psikolojik yük de oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Keleşoğlu, astımın etkilerinin mevsim geçişlerinde daha belirgin hale geldiğini kaydederek, “İlkbahar ve sonbahar aylarında, polenler ve mantar sporları gibi alerjenlerin etkisiyle hastaneye başvurular artıyor. Bu dönemlerde, özellikle acil servise başvuruyu gerektiren ataklar daha sık görülüyor” diye konuştu.

İlkbahar geldi, astım atağına dikkat

Tedavinin düzenli sürdürülmesinin önemine değinen Keleşoğlu, “Bazı hastalar kendilerini iyi hissettiklerinde ilaçlarını bırakabiliyor. Ancak bu çok tehlikeli bir davranıştır. Hastaların, hekimleriyle irtibatta kalarak ilaç dozları veya kesilme süreci hakkında bilgi alması hayati önem taşır. Tedavi, hekimin kontrolünde olmalıdır” dedi.

Astımın genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkilerle de tetiklenebileceğini vurgulayan Keleşoğlu, “Sigara kullanımı, solunum yolu enfeksiyonları, hava kirliliği, hatta stres bile atağa sebep olabilir. Bu yüzden özellikle enfeksiyonlara karşı grip ve zatürre aşısı öneriyoruz” dedi. Maske kullanımı, toplu alanlardan uzak durma ve kirli havadan kaçınma gibi önlemlerin de hastalığın kontrolünde etkili olduğunu söyledi.

“Kontrol altına alınmayan astım ölümcül olabilir” diyen Uzm. Dr. Arif Keleşoğlu, şunları söyledi: “İlaçların doğru dozda ve düzenli kullanılması hayati önem taşır. Süregiden astım doğrudan öldürmese de, kontrolsüz bir atağın ciddi solunum yetmezliğine neden olarak hastaneye yatış ve hatta ölümle sonuçlanması mümkündür. Astım hafife alınmamalı, tedavi aksatılmamalıdır.”

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme