Hibe desteğiyle güçlenen un fabrikası Diyadin'in ekonomik lokomotifi oldu
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteğiyle modernize edilen Diyadin'deki un üretim tesisi, üretim kapasitesini artırarak bölge ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe desteğiyle Ağrı’nın Diyadin ilçesinde modernize edilen un üretim tesisi, üretim kapasitesini artırarak bölge ekonomisine canlılık kazandırıyor. 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren tesis, 2019 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe desteği aldı. Toplam 1 milyon 152 bin liralık proje kapsamında Bakanlık tarafından 576 bin lira destek sağlandı.
Modernizasyon çalışmaları çerçevesinde 35 makine ve ekipman desteğiyle tesisin yıllık üretim kapasitesi 5 bin 600 tona çıkarıldı. Tesiste 15 kişiye doğrudan, dönemsel olarak ise 30 kişiye kadar istihdam imkanı sağlanıyor.
Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, tesisin sadece Diyadin için değil çevre iller için de büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Burası Ağrı’nın yanı sıra Iğdır ve Kars gibi çevre illere de un temin ediyor. Aynı zamanda bölgemizin tek profesyonel un fabrikası konumunda" dedi.
İl genelinde yılda 400 ila 600 bin ton arasında buğday ve arpa üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Hüseyinoğlu, "Ağrı, 1 milyon 600 bin küçükbaş ve 300 bin büyükbaş hayvan varlığıyla hayvancılık açısından da güçlü bir potansiyele sahip. Bu tesis, üretilen buğdayın işlenerek sofralara ulaşmasında önemli bir görev üstleniyor" diye konuştu.
Hüseyinoğlu ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsal kalkınma, hayvancılık, bitkisel üretim ve gıda işleme alanlarında yatırımcılara yüzde 50 hibe desteği sağladığını hatırlatarak, "Yatırımcılarımız il ve ilçe müdürlüklerimize başvurarak bu desteklerden yararlanabilir" çağrısında bulundu.
Tesisin sahibi 69 yaşındaki Hikmet Adıgüzel ise mesleğin dedelerinden miras kaldığını belirtti. "Yıllarca taş değirmende zor şartlarda üretim yaptık. 2018’de başvurumuzu yaptık, 2019’da destek alarak otomasyon sistemine geçtik. Şu an üretim tamamen makinelerle, insan eli değmeden yapılıyor" dedi.
Tesiste günlük 30 ton, aylık ortalama 900 ton üretim gerçekleştirdiklerini aktaran Adıgüzel, "Yıllık üretim kapasitemiz 5 bin 600 ton civarında. Ürünlerimizi başta Ağrı olmak üzere Kars, Silopi, Şırnak gibi birçok ile gönderiyoruz. Diyadin’in düşük nem oranı uzun süreli saklama açısından da avantaj sağlıyor. Hedefimiz Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile iş birliği yaparak un siloları kurmak" ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





