Ağrı
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
-1°
Karaköse Haber | Gündem | Yanlış baca montajı can alıyor: Uzmanlardan kritik uyarı

Yanlış baca montajı can alıyor: Uzmanlardan kritik uyarı

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğal gazın hayatın ayrılmaz bir parçası hâline geldiğini ancak güvenli kullanım için bazı temel kuralların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğal gazın hayatın ayrılmaz bir parçası hâline geldiğini ancak güvenli kullanım için bazı temel kuralların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

GAZBİR tarafından yapılan açıklamada Arslan, Türkiye’deki 22 milyon abonenin ev ve iş yerlerinde güvenliği sağlamak için bakım ve onarım işlemlerini mutlaka yetkili servislere yaptırması gerektiğinin altını çizdi. Yetkisiz müdahalelerin ve projeye aykırı tesisat değişikliklerinin ciddi risk oluşturduğunu belirten Arslan, özellikle son yıllarda artan uygunsuz tadilatların tehlikeyi büyüttüğüne işaret etti.

Bazı konutlarda onaylı projeye uyulmadan iç tesisatta değişiklik yapıldığını dile getiren Arslan, banyo, yatak odası veya kapalı balkonlara yakıcı cihaz yerleştirilmesinin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle ölümlü kazalara yol açabileceğini söyledi. Arslan, “Baca çıkışlarının bağlantılarının çok dikkatli yapılması gerekiyor. Dış etkenlerle bacanın bağlantı noktasının oynaması hâlinde atık gazın iç mekâna dolması büyük risk oluşturuyor. Kullanıcıların bu birleşim noktalarını düzenli olarak kontrol etmesi hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Arslan, yetkili servis dışında hiçbir firmaya işlem yaptırılmaması gerektiğini belirterek kullanıcıları uyardı. Doğal gaz yakıcı cihazları ve baca sistemlerinin bir bütün olarak değerlendirildiğini hatırlatan Arslan, kombi, şofben ve soba gibi cihazların sadece markanın yetkili servisleri tarafından monte edilmesi ve devreye alınması gerektiğini, aksi hâlde garanti kapsamının geçersiz olacağını belirtti. Arslan, “İlgili marka servisi baca montajında birleşim noktalarını doğru sabitlemediği veya sızdırmazlığı sağlamadığı takdirde, bacadan sızan karbonmonoksit ölümlü kazalara sebep olabilmektedir.” diye konuştu.

Cam balkon uygulamalarının yaygınlaştığını ancak bu alanlarda ciddi güvenlik hataları yapıldığını aktaran Arslan, doğal gaz yakıcı cihazların atmosferle doğrudan bağlantılı çalıştığını, bu nedenle cam balkonların içinde baca çıkışı bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Bacaların mutlaka dış ortamla bağlantılı şekilde ve servis tarafından doğru biçimde sabitlenmesi gerektiğini söyleyen Arslan, aksi hâlde tehlikenin katlandığını ifade etti.

Türkiye’de bugün itibarıyla 73 milyondan fazla kişinin doğal gaza erişim imkânına sahip olduğunu belirten Arslan, doğal gaz ekipmanlarının belirli bir ömrü bulunduğunu ve periyodik bakım gerektirdiğini hatırlattı. Arslan, her yıl milyonlarca kişinin acil durum konusunda bilgi almak veya ihbarda bulunmak için “Alo 187 Doğal Gaz Acil Hattı”na başvurduğunu söyleyerek, doğal gaz kokusu alınması ya da tesisatta şüpheli bir durum görülmesi hâlinde vakit kaybetmeden hattın aranması gerektiğini dile getirdi.

Açıklamasını, Türkiye genelindeki 73 dağıtım şirketinin 22 milyon aboneye 3 bin 500’e yakın çağrı merkezi personeliyle hizmet verdiğini belirterek sürdüren Arslan, yıllık 10 milyonun üzerinde çağrı aldıklarını, bunların yaklaşık 1 milyonunun acil müdahale kapsamında değerlendirildiğini kaydetti. 4 bine yakın acil ekip ile olaylara ortalama 10 dakika içinde ulaşabildiklerini söyleyen Arslan, özellikle büyük şehirlerde bu sürenin uzamaması için ekiplerin stratejik noktalara yerleştirildiğini ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...