Erdoğan'dan gençlere çevre çağrısı: Bir Cemre de sen ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Cemre Vakfı Tanıtım Programı'nda yaptığı konuşmada çevre duyarlılığının bir vatan ve gelecek meselesi olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Cemre Vakfı Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada çevre bilincinin sadece ekolojik bir hassasiyet değil, aynı zamanda milli ve insani bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Ramazan ayının ikinci gününde katılımcılarla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, gençlerin çevre konusundaki duyarlılığını takdir etti.
Gençlere hitabında çevre bilincini “vatan bilinci”, “var olma bilinci” ve “gelecek inşa etme bilinci” olarak tanımlayan Erdoğan, çevreyi korumanın medeniyet değerlerinin bir gereği olduğunu söyledi. Türkiye’nin kültürel mirasında tabiatla uyumlu yaşam anlayışının bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, doğaya zarar vermemenin köklü bir bilinç olduğunu dile getirdi.
Dünyanın çevre ve iklim alanında ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Erdoğan, sanayi atıkları, plastikler, kimyasal maddeler ve kontrolsüz tüketimin doğaya ağır zarar verdiğini belirtti. Mikroplastiklerin deniz yaşamı için büyük risk oluşturduğunu hatırlatan Erdoğan, çevre kirliliğinin artık göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaştığını ifade etti.
Türkiye’nin çevre alanındaki çalışmalarına da değinen Erdoğan, son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarının artırıldığını, doğal gaz kullanımının 81 ile yaygınlaştırıldığını ve nükleer enerji projelerinde önemli adımlar atıldığını söyledi. Ağaçlandırma çalışmalarına özel vurgu yapan Erdoğan, son 23 yılda milyarlarca fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti. Millet bahçeleri projeleriyle şehirlerde yeşil alanların artırıldığını da sözlerine ekledi.
Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması ve 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda atılan adımlara dikkat çeken Erdoğan, sıfır atık anlayışının küresel ölçekte bir harekete dönüştüğünü ifade etti. Türkiye’nin çevre diplomasisinde de aktif rol üstlendiğini belirten Erdoğan, COP31’e ev sahipliği yapılacağını açıkladı.
Konuşmasının sonunda gençlere çağrıda bulunan Erdoğan, Cemre Vakfı çatısı altında çevre ve afet bilinci konusunda daha fazla gönüllünün yer almasını istedi. Çevreyi korumanın siyasi bir mesele değil, ortak bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Bakmadan Geçme