• Haberler
  • Sağlık
  • Elektronik sigaranın zararsız olduğu yanılgısı çocukları hedef alıyor

Elektronik sigaranın zararsız olduğu yanılgısı çocukları hedef alıyor

Elektronik sigaraların kullanımı son yıllarda ciddi şekilde artış gösterdi.

Elektronik sigaraların kullanımı son yıllarda ciddi şekilde artış gösterdi. Başta gençler olmak üzere pek çok kişi, bu ürünleri “klasik sigaraya göre daha az zararlı” algısıyla tercih ediyor. Ancak uzmanlar, bu inanışın yanlış olduğunu ve elektronik sigaraların sanıldığı kadar zararsız olmadığını vurguluyor.

Acıbadem Adana Hastanesi’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların yapay aromalarla cazip hale getirildiğini ancak bunun ciddi sağlık tehditlerini gizlediğini belirtti. “Yapay meyve aromaları nedeniyle zararsız bir ürün gibi sunuluyor. Ancak bu konuda dikkatli olmak lazım. Sigara değil ama sigara kadar zararlı. 10-15 yaş civarındaki çocuklar bile çok rahat kullanabiliyor. Bu yaşlarda akciğer, kalp damar ve diğer organlarda ciddi hastalıkların görülmesi mümkün,” ifadelerini kullandı.

Elektronik sigaranın zararsız olduğu yanılgısı çocukları hedef alıyor

Elektronik sigaraların toplumda yaygınlaştığını ve bu durumun yeni bir sağlık sorununu beraberinde getirdiğini belirten Fındıkçıoğlu, “Maalesef elektronik sigaralar, daha az zararlı gibi tanıtılıyor. Bu yüzden her yaş grubundan insan rahatlıkla kullanıyor. Duman kokusu olmaması nedeniyle de içimi daha kolay ve yaygın hale geliyor. Üzülerek görüyoruz ki ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar dahi kullanmaya başladı,” diye konuştu.

Elektronik sigaraların içerdiği aromatik maddelere de dikkat çeken Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, bu ürünlerde “diacetyl” adı verilen kimyasal maddenin bulunduğunu söyledi. “Bu kimyasal madde ilk olarak ABD’de patlamış mısır fabrikalarında çalışan işçilerin akciğerlerinde hasara neden olmuş. Bu yüzden hastalık ‘patlamış mısır akciğeri’ adıyla biliniyor. Bugün elektronik sigaralarda kullanılan sıvılarda da bu madde mevcut. Vanilya, Hindistan cevizi ve benzeri aromalarla içim kolaylaştırılıyor ama bu aromalar tehlikeli kimyasallardan oluşuyor,” dedi.

Bu hastalığın KOAH’a benzer belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Fındıkçıoğlu, “Hırıltılı nefes, nefes darlığı, sürekli öksürük gibi belirtilerle seyreden ve kronikleşen bir akciğer hastalığı gelişiyor. Başta Amerika olmak üzere birçok ülkede bu hastalık artıyor. Bu yaygınlık, elektronik sigaranın ileride çok daha büyük bir toplumsal sağlık sorunu haline gelebileceğini gösteriyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Elektronik sigaraların sigarayı bırakmak için geçici bir çözüm olarak görülmesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Fındıkçıoğlu, “Ne zararından kurtarıyor ne de nikotin bağımlılığını bitiriyor. Bu tamamen yanlış bir inanış. Sigara bağımlılığını sürdürmenin farklı bir yoludur,” diyerek sözlerini tamamladı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme