• Haberler
  • Ağrı
  • Diyadin'de koparılması yasak ters lale görüntülendi

Diyadin'de koparılması yasak ters lale görüntülendi

Diyadin ilçesine bağlı Batıbey Yaylası'nda görüntülenen ters laleler, bölgenin doğal zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

WhatsApp

AĞRI KARAKÖSE HABER WhatsApp Kanalını Takip Et

En güncel haberler için bizi WhatsApp kanalımızdan takip edin!

WhatsApp TAKİP ET

Haberin Özeti

  • Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki Batıbey Yaylası'nda doğasever Savaş Karataş, "ağlayan gelin" olarak da bilinen koruma altındaki endemik ters laleleri görüntüledi.
  • Doğa Koruma mevzuatıyla korunan bu nadide bitkileri koparmanın cezası, 2026 yılı itibarıyla 699 bin 245 TL idari para cezası olarak belirlenmiştir.
  • Karataş, bölgenin doğal zenginliğini ortaya koyan ters lalelerin korunması ve ziyaretçilerin duyarlı davranması için çağrıda bulundu.

Diyadin ilçesine bağlı Batıbey Yaylası’nda yürüyüş yapan doğasever Savaş Karataş, koruma altındaki ters lalelerle karşılaştı. Karataş, ters lalelerin koparılmasının yaklaşık 700 bin TL para cezası bulunduğunu hatırlatarak vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Batıbey Yaylası, baharın son günlerinde açan ters lalelerle doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Yaylada yürüyüş yapan Savaş Karataş, halk arasında “ağlayan gelin” olarak da bilinen ters laleleri görüntüledi.

Her yıl kısa bir süre boyunca çiçek açan ve endemik türler arasında yer alan ters laleler, eşsiz görüntüleriyle dikkat çekerken, bölgenin doğal zenginliğini de gözler önüne seriyor. Batıbey Yaylası'nın doğal güzellikleri arasında açan ters laleler, ziyaretçilere adeta görsel şölen sunuyor.

Yürüyüş yaptığı sırada ters lalelerle karşılaştığını belirten Savaş Karataş, bu nadide bitkilerin korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Karataş, “Batıbey Yaylası'nda yürüyüş yaptığım sırada ters lalelerle karşılaştım. Doğamızın bizlere sunduğu en özel güzelliklerden biri olan bu çiçekleri görmek beni çok mutlu etti. Ancak bu güzelliklerin korunması gerekiyor. Ters laleler koruma altında bulunan endemik bitkilerdir. Vatandaşlarımızın bu çiçekleri koparmaması, sökmemesi ve zarar vermemesi gerekiyor. 2026 yılı itibarıyla ters laleyi koparan, söken veya zarar verenlere 699 bin 245 TL idari para cezası uygulanıyor. Herkesin bu konuda duyarlı davranmasını istiyoruz” dedi.

Diyadin ve çevresindeki yüksek rakımlı alanların çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını ifade eden Karataş, bölgenin doğa turizmi açısından önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Ters laleyi koparmanın cezası yaklaşık 700 bin TL

Doğa Koruma ve Milli Parklar mevzuatı kapsamında koruma altında bulunan ters laleler, Türkiye'nin en değerli endemik bitkileri arasında yer alıyor. 2026 yılı itibarıyla ters laleyi doğadan koparan, söken veya zarar veren kişiler hakkında 699 bin 245 TL idari para cezası uygulanıyor.

 

Diyadin'de koparılması yasak ters lale görüntülendi

Savaş Karataş, açıklamasında Batıbey Yaylası’nda açan ters laleleri görmek isteyen doğaseverleri Diyadin’e davet ederek koparılması yasak olan ters lalelerin zarar görmemesi için ziyaretçilerin dikkatli davranması gerektiğini tekrar hatırlattı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme