• Haberler
  • Gündem
  • Denetimler başladı: Kurbanlıklar İstanbul'a nasıl geliyor?

Denetimler başladı: Kurbanlıklar İstanbul'a nasıl geliyor?

Kurban Bayramı'na günler kala İstanbul'a kurbanlık hayvanların girişleri başladı.

Kurban Bayramı öncesi İstanbul’daki hayvan hareketliliği hız kazandı. Anadolu’dan İstanbul’a getirilen kurbanlıklar için hayvan sevkiyatına izin verildi. Hayvanlar, Kuzey Marmara Otoyolu Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda sıkı denetimlerden geçiriliyor.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Riva’daki denetim noktasında yapılan kontroller sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Denetimlerin 7 gün 24 saat esasına göre sürdüğünü belirten Parıldar, veteriner hekimler, teknik personel ve kolluk kuvvetleriyle koordineli çalıştıklarını aktardı.

“İstanbul’a Kurban Bayramı münasebetiyle hayvan sevkleri başlamış durumda. Bizler de 7/24 sahadayız. Hem hayvan sağlığını hem halk sağlığını korumak için ekiplerimizle birlikte kontrol noktalarında görev yapıyoruz,” dedi.

Parıldar, 2024 yılı kurban sezonunda İstanbul’da binin üzerinde aracın denetlendiğini ve bu araçlarda 8 bin 500’ün üzerinde büyükbaş ile yaklaşık 11 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

“Bu araçlar arasında sevk veya veteriner sağlık raporunda uygunsuzluk tespit edilenlerin yaklaşık yüzde 10’una işlem uyguladık. 120’yi aşkın araca da idari para cezası kestik,” dedi.

Geçtiğimiz yıl İstanbul’a yaklaşık 68 bin büyükbaş ve aynı sayıda küçükbaş hayvanın sevk edildiğini hatırlatan Parıldar, bu yıl da benzer rakamlara ulaşılmasını beklediklerini ifade etti. 2024’te 78 bin büyükbaş ve 77 bine yakın küçükbaş hayvanın İstanbul’da kurban edildiğini vurguladı.

Anadolu’dan gelen hayvanların İstanbul’a girişinden önce belirli denetim noktalarında sağlık belgeleri ve vizelerinin kontrol edildiğini belirten Parıldar, yetiştiricilere bu kurallara titizlikle uymaları çağrısında bulundu:

“Anadolu’dan gelen hayvanların beş ayrı noktadaki kontrol istasyonlarında evraklarının eksiksiz olması gerekiyor. Bu aşamaları geçmeden İstanbul’a giriş yapmaları mümkün değil. Yetiştiricilerimizin bu süreci aksatmadan takip etmeleri önemli.”

Vatandaşlara da çağrıda bulunan Parıldar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen “Tarım Cebimde” uygulamasının kurban alım sürecinde büyük kolaylık sağladığını belirtti.

“Vatandaşlarımız uygulamadaki küpe sorgulama butonuna girerek hayvanın yaşını, aşı geçmişini, türünü ve doğum tarihini görebiliyorlar. Aşı bilgilerine ulaşmak, hayvanın sağlıklı olup olmadığını anlamak açısından oldukça kritik. Bu uygulamayı mutlaka kullanmalarını tavsiye ediyoruz.”

Ekiplerin kontrollerde ilk olarak veteriner sağlık raporlarını incelediğini belirten Parıldar, varış noktasının doğruluğunun da belgelerde mutlaka kontrol edildiğini söyledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme