• Haberler
  • Ekonomi
  • Araçlara TTB takma süresi 30 Haziran'a kadar uzatıldı

Araçlara TTB takma süresi 30 Haziran'a kadar uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yapılması gereken işlemler için süre uzatımına gitti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında mükelleflere ek süre tanındığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, UTTS’ye ilişkin işlemlerde yaşanan teknik ve uygulama kaynaklı gecikmeler nedeniyle sürecin tamamlanabilmesi için hem akaryakıt istasyonları hem de taşıt sahipleri açısından yeni tarihler belirlendi.

Başkanlık, söz konusu sistemin temel amacının, akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara manuel giriş yapılmadan otomatik olarak aktarılmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Bu çerçevede geliştirilen UTTS, ilk olarak 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile duyurulmuştu.

GİB’in hatırlatmasına göre, vergi mükelleflerinin kiralama yoluyla edindikleri veya işletmelerine dahil olan araçlarında sistemin 1 Mayıs 2025 itibarıyla kullanılmaya başlanması gerekiyordu. Ancak hem akaryakıt istasyonlarında TTO (Taşıt Tanıma Okuyucu), TİM (Tabanca İletişim Modülü) gibi donanımların takılması hem de araçlara TTB (Taşıt Tanıma Birimi) montaj işlemlerinin zaman alması nedeniyle sistemin tam olarak devreye alınmasında gecikmeler yaşandı.

Açıklamada, "Uygulamanın yeni olması ve az sayıda da olsa işlemlerini henüz tamamlayamamış mükelleflerin bulunması nedeniyle, eksikliklerin giderilebilmesi amacıyla mükelleflere ek süre tanınmasına karar verilmiştir." denildi.

Bu doğrultuda, 31 Ocak’a kadar “utts.gov.tr” adresinden yapılması gereken başvuru ve kayıt işlemleri, akaryakıt istasyonları için 2 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldı. Aynı şekilde, 30 Nisan’a kadar tamamlanması gereken TTO, TTB, TİM montaj ve kullanıma başlama işlemleri için de iki ayrı tarih belirlendi.

Yeni takvime göre, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler 2 Haziran’a kadar donanım kurulumlarını tamamlayarak sistem üzerinden fiilen satışa geçmek zorunda olacak. Taşıt sahipleri ise kayıt işlemlerini yine 2 Haziran’a kadar gerçekleştirip, taşıtlarına TTB taktırarak 30 Haziran 2025 tarihine kadar sisteme dahil olmakla yükümlü olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, UTTS uygulamasının vergi denetimi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele açısından önemine dikkat çekerken, bu süreçte yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin idari yaptırımlarla karşılaşabileceğini de hatırlattı.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme