Ağrı'da Ev Alacakları İlgilendiren Kritik Uyarı: Eviniz Yıkılabilir!

Ağrı'da Ev Alacakları İlgilendiren Kritik Uyarı: Eviniz Yıkılabilir!
Ağrı'da ev sahibi olmayı düşünenleri yakından ilgilendiren bir konu gündeme geldi: Tapularda yer alan "kat irtifakı" ve "kat mülkiyeti" terimlerinin önemi.

Ağrı'da ev sahibi olmayı düşünenleri yakından ilgilendiren bir konu gündeme geldi: Tapularda yer alan "kat irtifakı" ve "kat mülkiyeti" terimlerinin önemi. Bu terimler arasındaki farkların çoğu alıcı tarafından bilinmemesi, ileride büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle konut fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı ve kredi faiz oranlarının arttığı bu dönemde, alıcıların dikkatli olması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat mülkiyeti, tamamlanmış yapılarda bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet haklarını ifade ederken, kat irtifakı henüz tamamlanmamış inşaatlar için verilen bir haktır. İnşaatın tamamlanmasıyla birlikte, kat irtifakının kat mülkiyetine dönüştürülmesi gerekmekte, aksi halde bina iskan belgesi alamayabilir. Bu da, binanın yasal olmayan bir yapı olarak değerlendirilmesine ve yıkım kararı çıkarılmasına kadar giden sorunlara yol açabilir.

Yozgat'ta bir ev almadan önce, alıcıların öncelikle belediyeye giderek, iskan müracaatının yapıldığını ve inşaatın projeye uygun olup olmadığını tespit ettirmeleri büyük önem taşıyor. İskan alınmış fakat kat mülkiyetine dönüştürülmemiş yapılar, ilgili başvuru veya belgelerin tapu dairesine ulaştırılmasıyla otomatik olarak kat mülkiyetine dönüştürülebilir. Bu durum, hem harç ve döner sermaye ücreti muafiyeti hem de bağımsız bölümün net sınırlarının belirlenmesi gibi avantajlar sağlar.

tapu-cesitleri-nelerdir.jpg

Ancak, projeye aykırı inşaat yapılmışsa veya iskan alınmamışsa, ev sahipleri yüksek maliyetlerle karşılaşabilir, hatta daha kötüsü, evlerinin yıkılma riskiyle bile karşı karşıya kalabilirler. Eğer iskanı olmayan bir evde yaşamaya başlarsanız, sanayi tipi bağlantılardan dolayı normalden yüksek faturalar ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle, Yozgat'ta ev alacakların, tapu durumlarını dikkatlice incelemeleri ve gerekli tüm yasal süreçleri tamamlamaları öneriliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.