Ağrı köylerinde acı yavşan mesaisi: Kış için şifa deposu ot toplanıyor
Ağrı merkeze bağlı Boztoprak köyüne misafirliğe giden Bedriye Yorulmaz, kış aylarında tüketmek üzere acı yavşan otu topladı. Yöre halkı tarafından uzun yıllardır kullanılan bitkinin birçok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Haberin Özeti
- • Ağrı'nın Boztoprak köyünde, Bedriye Yorulmaz ve yöre halkı, kış aylarında tüketmek üzere şifalı olduğuna inanılan acı yavşan otu topluyor.
- • Nesillerdir sürdürülen bu gelenekle toplanan bitkinin, halk arasında tansiyon, ödem ve öksürük gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor.
- • Kurutulup çay olarak tüketilen acı yavşan Batı'daki akrabalara da gönderiliyor; ancak bilimsel kanıtı olmayan bitkinin bilinçli tüketimi vurgulanıyor.
Yörede yaşayan vatandaşlar arasında acı yavşan otunun tansiyonun dengelenmesine yardımcı olduğunun, idrar söktürücü ve ödem atılmasına destek sağladığının, zihinsel yorgunluk ve stresin azalmasına katkı sunduğunun söylendiği ifade ediliyor. Ayrıca halk arasında balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürük ve bronşit şikâyetlerinin hafiflemesine yardımcı olduğu, nefes darlığı yaşayan kişileri rahatlatabildiği yönünde yaygın inanışlar bulunuyor.
Özel Haber
Bakmadan Geçme
Ağrı’da şehir stadyumu yeni sezona hazırlanıyor
Ağrı’da kazılan yollar tepki çekti! Kağızman ve Yeni Van caddelerinde asfalt bekleniyor
Ağrı’da kışlık tezekler kullanılmadan kül oldu
Doğubayazıt’ta yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye desteği
Kızılay Butik mağazasında ihtiyaç sahibi aileler giydirildi
Ağrı'da 8 yıl süren husumet sonrası kucaklaştılar! İki aile sonunda barıştı