Zirve Görüldü: Altın Fiyatlarında Yeni Hedef...

Zirve Görüldü: Altın Fiyatlarında Yeni Hedef...
Altın fiyatlarında son dönemde yaşanan yükseliş trendi gözleri altın piyasasına çevirdi. Fed'in faiz indirim beklentileri, jeopolitik gerilimler ve enflasyon endişeleri, altına olan talebi artırarak fiyatları yeni zirvelere taşıdı.

Altın fiyatlarında yükseliş sürüyor ve bu yükselişin ardı arkası kesilmiyor. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziranda faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi ve jeopolitik gerilimler, dünya genelinde altına olan talebi artırıyor. Bu durum, altın fiyatlarının yeni zirveleri görmesine neden oluyor. Son olarak, altının ons fiyatı 2 bin 231 dolarla rekor kırdı, gram altın da haftalık yüzde 3,8'lik artışla yatırımcısını sevindirdi.

Altın Fiyatlarındaki Yükselişin Arkasındaki Sebepler

Altın fiyatlarındaki bu yükselişte birçok etken rol oynuyor. Özellikle Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksindeki artışlar ve Fed'in faiz indirim beklentileri altına olan talebi artırıyor. PCE verilerinin beklentilere paralel olarak yükselmesi, Fed'in faiz indirimine gitme olasılığını güçlendiriyor. Bu da altın fiyatlarını olumlu etkiliyor.

Fed'in Açıklamaları ve Piyasa Beklentileri

Fed Başkanı Jerome Powell, son enflasyon verilerinin beklentiler doğrultusunda olduğunu belirterek, piyasalara olumlu sinyaller verdi. Powell'ın açıklamaları, hem hisse senedi piyasalarını hem de altın fiyatlarını destekledi ve yatırımcılara güven verdi.

Altının Diğer Yatırım Araçlarına Göre Performansı

Altın, bu hafta yatırım araçları içinde en çok kazandıran varlık oldu. BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,34 değer kazanarak tamamlarken altın, gram bazında yüzde 3,84'lük bir artış gösterdi. Bu durum, altının güvenli liman olarak tercih edilmesindeki etkinin devam ettiğini gösteriyor.

Altın Fiyatlarında Önemli Değişimler

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, bu hafta yüzde 3,84 artarak 2 bin 327 liraya yükseldi. Aynı şekilde cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 8,92 artarak 16 bin 402 liraya ulaştı. Özellikle çeyrek altının satış fiyatındaki artış dikkat çekiyor. Geçen hafta sonu 3 bin 683 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 4 bin 200 liraya çıktı.

Döviz Kurlarındaki Değişimler ve Altın

Döviz kurlarındaki hareketlilik de altın fiyatlarını etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu hafta ABD doları yüzde 1,17 değer kazanarak 32,3860 liraya, Euro ise yüzde 1,23 artarak 35,0580 liraya yükseldi. Bu durum, altın fiyatlarının döviz kurlarındaki değişimlere duyarlılığını gösteriyor.

Uzman Görüşleri ve Öngörüler

ABD'li banka Goldman Sachs, ABD ve Avrupa'daki merkez bankalarının faiz indirimlerine başlaması ve talebin artmasıyla emtia fiyatlarında artış bekliyor. Özellikle bakır, alüminyum ve altın gibi ürünlerde fiyat artışlarına dikkat çekiliyor. Goldman Sachs'ın yılsonu fiyat tahminlerine göre bakır için ton başına 10 bin dolar, alüminyum için ton başına 2 bin 600 dolar ve altın için ons başına 2 bin 300 dolar öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.