Su neden bazen yağmur bazen kar olarak yağar?

Su neden bazen yağmur bazen kar olarak yağar?
Yağmur ve kar, atmosferdeki sıcaklık ve nem koşullarına bağlı olarak farklı hava olaylarıdır. İkisi arasındaki ana fark, havanın sıcaklık seviyesidir.

Yağmur, genellikle hava sıcaklığının 0 °C (32 °F) üzerinde olduğu durumlarda oluşur. Su buharı, atmosferde yükseldiğinde soğur ve su damlacıklarına dönüşür. Bu su damlacıkları birleşerek bulutları oluşturur ve bulutlar ağırlaştığında yağmur damlaları olarak yere düşer.

Kar ise, hava sıcaklığının 0 °C (32 °F) altında olduğu durumlarda oluşur. Su buharı yine atmosferde yükseldiğinde soğur, bu kez su damlacıkları buz kristallerine dönüşür. Bu buz kristalleri birleşerek kar taneciklerini oluşturur ve kar tanecikleri yere düşerken donmuş halde kalır.

Sıcaklık ve nem koşulları, yağmurun ya da karın hangi formda oluşacağını belirler. Eğer hava sıcaklığı yere yakın bölgelerde sıfırın altında ise, yağmur kar olarak düşer. Ancak hava yüksekliklerinde sıcaklık sıfırın üzerindeyse, kar eriyeceği için yere yağmur olarak ulaşır.

Bununla birlikte, yağmur ve kar arasındaki geçişli bir durum da olabilir. Örneğin, hava sıcaklığı sıfırın altında başlayabilir ve yükseklikle birlikte artabilir veya tam tersi. Bu durumda, yağmur kar olarak başlayabilir ve yükseklikle birlikte kar yağışına dönüşebilir veya tam tersi.

Sonuç olarak, yağmur ve karın oluşumu atmosferin sıcaklık ve nem koşullarına bağlıdır. Hava sıcaklığındaki değişiklikler, yağışın formunu belirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.