Lahey nedir? Neden önemlidir?

Lahey nedir? Neden önemlidir?
Gündemdeki haberlerin ardından Lahey merak konusu oldu. Peki Lahey nedir, neden önemlidir? İşte cevabı...

LAHEY NEDİR?

Uluslararası alanda resmi belgelerin geçerliliğini sağlamak amacıyla düzenlenmiş bir anlaşmadır. Herhangi bir ülkenin resmi makamları tarafından düzenlenen belgelerin, başka bir ülkeye ibraz edilmesi durumunda geçerli olabilmesi için bu belgelerin resmi makamlarca tasdik edilmesi gerekebilir. Bu durum bazen şahısların iradesine bağlıyken, bazen de belgelerin ibraz edildiği ülkenin zorunluluğu olarak ortaya çıkabilir.

Örneğin, Türkiye'de düzenlenen bir belgenin Ukrayna'da kabul edilebilmesi için resmi makamlarca tasdik edilmesi şarttır. Eğer belge resmi makamlarca tasdik edilmemişse, ibraz edilmesi durumunda geçerli sayılmayacaktır. Resmi belgelerin yurtdışında da geçerliliğini sağlamak için kullanılan bir yöntem de "apostil" adı verilen tasdiktir. Ancak, bu belgelerin geçerli olabilmesi için ilgili ülkenin uluslararası bir anlaşmaya taraf olması gerekmektedir.

NEDEN ÖNEMLİDİR?

Lahey Sistemi, yerel tasarım tescil sahiplerinin uluslararası alanda tasarım tescili alabilmelerini sağlayan bir yöntemdir. Uluslararası tasarım tescillerinin daha etkili ve hızlı bir şekilde elde edilmesini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.