Keledoş yemeği Ağrı’nın mı?

Keledoş yemeği Ağrı’nın mı?
Keledoş yemeği, özellikle Ağrı ve Van gibi Doğu Anadolu'nun yöresel mutfaklarına ait olan geleneksel bir lezzet olması nedeniyle zaman zaman beraberinde tartışmaları getiriyor.

Keledoş yemeği, özellikle Ağrı ve Van gibi Doğu Anadolu'nun yöresel mutfaklarına ait olan geleneksel bir lezzet olması nedeniyle zaman zaman beraberinde tartışmaları getiriyor. Bölgenin kültürel mirasının önemli bir parçası olan Keledoş yemeği Ağrı’nın mı, yoksa Van’ın mı?

Ağrı halkı, Keledoş yemeğinin genellikle koyun veya dana etiyle hazırlanan bir çeşit yemek olduğunu belirterek, “Keledoş yemeğinde kavurma eti, yarım su bardağı nohut, 1 su bardağı den (Döğme), yarım su bardağı yeşil mercimek, iki avuç ak pancar, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı kurut kullanılır” dediler.

dos.jpg

Keledoş Nasıl Yapılır

Ağrılılar, keledoş yapımını ise şöyle anlattılar:

“Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.”

dos1.jpg

Ağrı mı Van mı?

Keledoş yemeğinin hem Ağrı hem de Van mutfağının önemli bir parçası olduğunu dile getiren Ağrılılar, “Her iki bölgede de sıklıkla tüketilen bu yemek, yöresel lezzetler arasında özel bir yere sahiptir. Keledoş yemeği, Doğu Anadolu'nun zengin mutfak kültürünün bir yansımasıdır. Hem Ağrı hem de Van'da sevilerek yapılan bu lezzet, geleneksel tarifleri ve benzersiz tadıyla sofralarda yerini almaya devam ediyor” ifadelerini kullandılar.

agri.jpg

Kaynak:ÇETİN BAYDAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.