Diyadin onyx mermeri, hediyelik eşyalara dönüştürülüp ekonomiye kazandırılacak

Diyadin onyx mermeri, hediyelik eşyalara dönüştürülüp ekonomiye kazandırılacak
Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Dibekli köyünde yaklaşık 4 yıllık bir çalışma neticesinde tespit edilen ve kurulan mermer ocağında çıkarılmaya başlanan onyx mermer, ilçe merkezinde kurulacak atölyede işlenip hediyelik eşya olarak ekonomiye kazandırılacak.

Bölgede özel bir firmanın yaklaşık 4 yıllık çalışmaları neticesinde tespit edildikten sonra kurulan mermer ocağında çıkarılmaya başlanan onyx mermer, sahip olduğu bej, bal, mavi, beyaz ve krem renkleri ile dünyadaki örneklerine göre oldukça kaliteli bir taş olma özelliğini taşıyor.
Kurulan mermer ocağını beraberindekilerle birlikte ziyaret edip incelemelerde bulunan Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı yaptığı açıklamada, mermer ocağında ilk etapta 25 kişilik bir istihdam sağlandığını ve ilerleyen zamanda kurulacak atölye ile birlikte istihdam sayısında artış olacağını belirtti. 
‘ilk önce Diyadin ve bölge insanını istihdam etmeyi hedefliyoruz’
Ayrıca kurmayı amaçladıkları atölyede, bölgede çıkarılan mermeri yerinde işleyip çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürerek ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini kaydeden Balcı: “ Bizim için gurur verici bir çalışma oldu. 4 senedir bekliyordu söz konusu şirket. Desteklerimizle birlikte bölgede ilk defa onyx mermer çıkarmaya başladık. Burada bej rengi, gri renk onyx mermerlerimiz çıkıyor. Bu ocakta şu an 25 kişilik istihdam sağlandı. Daha da fazla işçi alımına gidilecek. Aynı zamanda burada bir mermer atölyesi yapmayı düşünüyoruz. Bu atölyede ışığa duyarlı onyx taşından hediyelik eşya, vazo gibi şeyler yapılacak. Ayrıca bu atölye de 40 kişilik bir istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Diyadin mermer, traventen ve onyx anlamında tam bir cennet. O yüzden bütün müteşebbisleri buraya yatırım yapmaya çağırıyoruz. Tabi burada yapılan yatırımların tamamında ilk önce Diyadin ve bölge insanını istihdam etmeyi hedefliyoruz.” Dedi.
‘Dünya çapında iyi oldukça kaliteli bir taş çıkarılıyor’
Firma yetkilisi Mühendis Emir Vural da bölgede çıkarılan onyx mermerin dünyadaki örneklerine oranla sahip olduğu özellikler açısından oldukça kaliteli olduğunu belirtti. 
İlçe merkezine kurulacak atölye ile çıkardıkları onyx mermeri, yerinde işleyip piyasaya sürmeyi hedeflediklerini kaydeden Vural: “ Kaymakam beyin beyan ettiği gibi 4 yıllık bir çalışma sonucunda bu sahayı açmış bulunuyoruz. Şu an için 45 çalışanımız var. İlerleyen zamanlarda ilçe merkezinde mermer atölyesi açmayı hedefliyoruz. Bu atölye ile de buranın insanına istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Diyadin ilçesi gerçekten önemli bir yer altı zenginliğe sahip. Şu an burada çıkarılan onyx taşı, çok narin ve nazik bir taş. Dünya çapında iyi bir taş çıkarılıyor. Şimdi buradaki taşın en önemli farkı, sadece bir renkten ibaret değil. Burada onyx mermerin farklı renklerde örnekleri var. Bal rengi, beyaz, krem, bej ve mavi renklerde taş çıkıyor. Buda birçok alanda kullanılabilir ve ekonomik anlamda oldukça katkı sağlama potansiyeline sahip. O yüzden hem ilçe hem de ülke ekonomisine ciddi bir destek sağlayacağına inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

whatsapp-image-2021-10-16-at-13-11-59.jpegwhatsapp-image-2021-10-16-at-13-11-59-3.jpegwhatsapp-image-2021-10-16-at-13-11-59-4.jpegwhatsapp-image-2021-10-16-at-13-11-59-5.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.