Yumurta Kodları Nelerdir? Hangi Kod neyi ifade eder ?

Gelen şikayetler üzerine bakanlık tarafından başlatılan 'Yumurta Yetiştirme Metodu Kodu' uygulamasında hangi kodlar kullanılacak ? Hangi kod neyi ifade edecek? Sizler için araştırdık!

Yumurtaya "organik" ya da "serbest gezen tavuk" gibi yetiştirme metodunun damgalanma uygulaması pazartesi gününden itibaren başlayacak.

Üretici ve tüketicilerden çok sayıda şikayet gelmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, 24 Kasım 2017'deki tebliğ değişikliğiyle "yetiştirme metodu kodu"nun işletme ve kümes numarasıyla birlikte yumurta kabuğuna damgalanması zorunluluğunu getirdi. Böylece, AB uygulamalarına da uyum sağlandı.

İşletmeler açısından tanınan geçiş süreci 16 Nisan'da dolacak. Pazartesi gününden itibaren market raflarında yer alacak yumurtalarda yetiştirme metodu kodu yer alacak.

KODLARIN ANLAMLARI

Yumurta yetiştiriciliği 4 grup altında toplanırken, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne belirlenen rakamlarla kodlanacak.

Buna göre, "0" kodu organik yetiştiricilik, "1" kodu free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik, "2" kodu kümeste kafessiz yetiştiricilik, "3" kodu da kafesli yetiştiricilik için verilecek.

Örneğin, Ağrı’da organik yumurta yetiştiriciliği yapan bir işletme için "0TR0400000060000-01" damgası basılacak.

Pazartesi gününden itibaren, yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası yazılmamış "A sınıfı" yumurtalar toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak. Tüketicileri bilgilendirme adına yetiştirme metodu kodu, yumurtanın etiket bilgilerinde "0: Organik yetiştiricilik" şeklinde açıklanacak.

 

 

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme