Yerli uydu hamlesi Türkiye'ye ne kazandırdı?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat uyduları üzerinden yayın yapan televizyon kanal sayısının 532'ye ulaştığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat’ın uydu yayıncılığında geldiği noktayı değerlendirerek, Türkiye’nin uzaydaki en stratejik hamlelerinden biri olan yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle birlikte çok önemli bir eşiğin aşıldığını vurguladı. Uraloğlu, hâlihazırda 6 aktif uydusu bulunan Türksat’ın artık yalnızca bölgesel bir oyuncu olmadığını, küresel ölçekte söz sahibi bir yayıncılık gücüne dönüştüğünü ifade etti. Türksat uydularının bugün 110’u aşkın ülkede yaklaşık 5,5 milyar nüfusa erişim sağladığını belirten Uraloğlu, “Türksat 6A ile birlikte kapsama alanımızı dünyanın en uzak noktalarına kadar taşıdık. Uzay vatanımızdaki egemenliğimizi, teknoloji ihraç edebilen güçlü altyapımızla birleştirdik. Bugün Türksat, sadece bir uydu operatörü değil; yurt dışında tercih edilen, güven duyulan ve referans gösterilen bir teknoloji markası hâline geldi” dedi.

Bakan Uraloğlu, Türksat’ın uluslararası alanda artan güvenilirliğinin, yabancı menşeli kanal sayısındaki yükselişle net biçimde görüldüğünü dile getirdi. 2020 yılı sonunda 114 olan yabancı kanal sayısının, son beş yılda yüzde 50 oranında artarak 171’e ulaştığını kaydeden Uraloğlu, “Bu tablo, Türkiye’nin uydu hizmetleri ihracatında yakaladığı tarihi ivmenin en somut göstergesidir. Avrupa’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika ve Güney Asya’nın en uzak noktalarına kadar dünyanın sesi artık Türksat üzerinden yükseliyor. Türksat uyduları bugün yalnızca bölgesel bir aktör değil, küresel yayıncılık liginde yön veren bir platform hâline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Türksat 6A’nın sağladığı yeni kapsama alanlarının kısa sürede somut ticari başarılara dönüştüğünü de belirten Uraloğlu, “Dubai merkezli bir firma ile yapılan sözleşme kapsamında Türksat 6A üzerinden ilk kez doğrudan ticari hizmet sunmaya başladık. Bunun ardından Sri Lanka’nın önde gelen platformlarından Freesat Lanka’nın 50 kanalını sistemimize dahil ettik. Bu projeler, ülkemize yüksek katma değerli döviz girdisi sağlayan teknoloji diplomasimizin somut sonuçlarıdır. Yerli üretim gücümüz olan Türksat 6A, yatırım maliyetini teknoloji ve hizmet ihracatıyla katlayarak geri ödeyen, ülkemiz için paha biçilemez bir değer olduğunu açıkça kanıtlamıştır” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu, Türksat uyduları üzerinden yayın yapan toplam televizyon kanal sayısının 532’ye ulaşarak son 10 yılın rekorunun kırıldığını da vurguladı. “2020 yılında 431 olan kanal sayımız, 2025 yılı sonu itibarıyla 532’ye yükseldi. Sadece son bir yılda yüzde 20’lik bir artış yakalayarak Türkiye’yi küresel bir yayıncılık hub’ı hâline getirdik. Bu oran, Türksat’ın yayıncılık tarihinde yıllık bazda ulaşılan en yüksek artıştır” diyen Uraloğlu, Türksat uydularının ileri teknolojisi ve kesintisiz hizmet kalitesiyle global yayıncılar için en güvenilir adres olmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşmede uzay çağının öncüsü olma vizyonunu her geçen gün daha ileri taşıdığına dikkat çekti.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme