Yerli uçan araba göklere ne zaman çıkacak?
Yüzde 85 yerlilik oranına sahip iki kişilik elektrikli uçan araç, insanlı ilk testini başarıyla tamamladı.
Türkiye'de geliştirilen iki kişilik elektrikli uçan araba, insanlı ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. AirCar’ın kurucusu Eray Altunbozar, 2026 yılının sonunda aracı İstanbul semalarında görmeyi planladıklarını açıkladı. Uzun yıllardır yapay zeka, batarya teknolojileri ve kompozit malzemeler üzerine çalışan ekip, beş yıllık yoğun Ar-Ge sürecinin ardından önemli bir eşiği geçti.
Altunbozar, "Çalışmalara başladığımızda dünyada sadece altı firma bu alanda faaliyet gösteriyordu. Bugün geldiğimiz noktada ilk beş içinde olduğumuzu söyleyebilirim. İnsanlı testlere başladık, sistemin güvenliğini artırmak için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.
Proje, şehir içi ulaşımı dönüştürmeyi hedefliyor. Altunbozar, İstanbul gibi trafik yoğunluğu yüksek bir şehirde, 60 kilometrelik mesafenin AirCar ile sadece 30 dakikada kat edilebileceğini belirtti. "Bu mesafe otomobille zaman zaman 4 saate kadar çıkabiliyor. AirCar, şehir yaşamını kolaylaştıracak bir teknoloji. Göründüğü kadar basit değil, çünkü bu teknoloji dünyada geliştirilebilecek en karmaşık ve çığır açıcı sistemlerden biri" ifadelerini kullandı.
350 kilogram ağırlığındaki AirCar, 40 kilovatlık bir batarya ile çalışıyor. Altunbozar, bu bataryanın konvansiyonel araçlarda genellikle 1500 kilogramlık taşıtlarda kullanıldığını belirtti. Bu fark sayesinde daha hafif, verimli ve yüksek performanslı bir sistem ortaya çıkıyor. Ayrıca, batarya paketleme, yazılım, koltuk tasarımı, pervane ve prototip motor gibi birçok bileşen tamamen yerli olarak geliştirildi.
Altunbozar, "İki kişilik helikopterlerin yarı maliyetini hedefliyoruz. Otonom sistemler şu an için pilot gerektiriyor ama biz sistemlerimizi en baştan otonomiye hazır şekilde geliştiriyoruz. İki araçlık park alanında iniş-kalkış yapabiliyoruz. Şehir dokusuna entegre olabilecek kadar kompakt tasarlandık" dedi.
Firma, üç farklı ürün üzerinde çalışıyor: iki kişilik modelin yanı sıra, bir kişilik bir model ve bir de kargo dronu. Tek kişilik model daha çok eğitim ve eğlence amaçlı, kargo dronu ise lojistik, yangın söndürme ve arama-kurtarma alanlarında kullanılmak üzere tasarlanıyor. Tek kişilik araç ile kargo dronunun bu yıl, iki kişilik modelin ise 2026 sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Altunbozar, AirCar için yurt dışından çok sayıda distribütörlük teklifi aldıklarını ve ön satış sürecine önümüzdeki aylarda başlamayı planladıklarını açıkladı. "Yüzde 85 yerliliğe ulaştık. Motor ve motor sürücüsünü de yerli olarak üretmek istiyoruz. Batarya konusunda bazı iş birlikleri için görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Uçan arabaların şehir içi ulaşımda devrim yaratacağını savunan Altunbozar, "Galata Kulesi’nden Üsküdar’a arabayla bir saatte gidersiniz. AirCar ile bu süre bir dakikaya düşecek. Bu vizyonu gerçekleştirmek zorundayız. Aksi takdirde bu teknolojinin net ithalatçısı oluruz. Fiziksel olarak bir aracı uçurduğunuzda zaten işin yüzde 90’ını bitirmiş oluyorsunuz" şeklinde konuştu.