Yeni yargı paketinde çocukları suça sürükleyenlere sert yaptırım
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'da düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, 11. Yargı Paketi kapsamında çocukları suça sürükleyen kişilere yönelik cezaların artırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya’da gerçekleştirilen Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Yargı Teşkilatı Toplantısı’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, adalet sistemine yönelik dezenformasyonun yargıya güveni zedelediğini belirterek, “Bu tür yanlış bilgilendirmelerin amacı, yargıya olan güveni sarsmak ve bundan hükümetin zarar görmesini sağlamaktır. Ancak sonuçta kaybeden millet olur. Yargıya güveni korumamız gerekiyor.” dedi.
Son günlerde sosyal medyada dolaşan “Ceren Özdemir’in katilinin açık cezaevine çıktığı” iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Tunç, “Katil halen yüksek güvenlikli cezaevinde bulunuyor. Bu tür yanlış haberler milyonlarca kez paylaşılıyor ve insanların adalete olan güven duygusunu zedeliyor.” ifadelerini kullandı.
Her meslek grubunda olduğu gibi yargı mensupları arasında da hatalı davranışlar olabileceğini söyleyen Tunç, “Ancak bu tür durumların değerlendirmesini yine yargı kendi sistemi içinde yapar. Özellikle sosyal medya paylaşımlarında, doğruluğu teyit edilmemiş bilgilere inanmamak gerekir.” uyarısında bulundu.
“Bilişim suçları ve dijital güvenlik öncelikli olacak”
Bilişim suçlarına ilişkin düzenlemelerin yeni yargı paketinde önemli yer tutacağını ifade eden Tunç, “İzmir’de 16 yaşındaki bir çocuğun üç polisi şehit etmesi olayı, dijital ortamlardaki tehlikenin boyutunu gösterdi. Bu çocuk, tanımadığı kişilerden sanal ortamda adeta ‘eğitim’ almış. Artık suçların birçoğu internet üzerinden işleniyor; uyuşturucu ticareti, yasa dışı bahis, sanal dolandırıcılık… Bunların izini sürmek fiziksel suçlardan çok daha zor.” dedi.
Yaklaşık iki hafta önce Vietnam’da Birleşmiş Milletler Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ni imzaladıklarını hatırlatan Tunç, “Bu tür suçlarla ülkelerin tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Türkiye olarak ilk imzalayan ülkelerden biriyiz.” diye konuştu.
Tunç, “Nasıl sokakta güvenliğe önem veriyorsak, siber alanda da güvenliği aynı ciddiyetle sağlamalıyız.” ifadelerini kullandı.
“Çocukları suça sürükleyenlere ağır cezalar geliyor”
Adalet Bakanı Tunç, 11. Yargı Paketi’nde yer alacak önemli düzenlemelerden birinin, çocukları suça karıştıran kişilerle ilgili olduğunu belirtti:
“Suç örgütlerine ilişkin TCK 220. maddede değişiklik yapılacak. Çocukları suça sürükleyen, suçu işlerken onları araç olarak kullanan kişiler için cezaların artırılması söz konusu.”
Tunç, yasa teklifinde örgüt kurmak, yönetmek ve örgüte üye olmak suçlarına verilen cezaların alt ve üst sınırlarının da artırılacağını açıkladı.
“Örgüt kurma suçunun cezası 4 yıldan 8 yıla kadarken 5 yıldan 10 yıla çıkartılacak. Silahlı örgütlerde ise 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Çocukların suçta kullanılması halinde bu cezalar yarısından bir katına kadar artırılacak.”
“Yeni anayasa Türkiye için büyük kazanç olur”
Tunç, ayrıca yeni anayasa çalışmalarına da değinerek, “Artık darbecilerin yazdığı bir Anayasa ile yönetilmek istemiyoruz. Katılımcı, sivil ve demokratik bir anayasa Türkiye için büyük bir kazanım olur.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin AİHM kararlarına uyum oranının yüzde 91 olduğunu belirten Tunç, “Bazı davalar siyasallaştırılarak Türkiye’nin hukuk sistemine haksız eleştiriler yöneltiliyor. Ancak Türkiye, Avrupa ortalamasının üzerinde bir uyum oranına sahip.” dedi.
Bakan Tunç, terörle mücadelede gelinen noktaya da değinerek, “40 yılı aşkın süredir büyük bedeller ödedik. Artık terörsüz bir Türkiye istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme