
CAMDAN SOFRA SİLKELEME
Veysel Çağlar
Yer sofrasını seven bir topluluk olmakla birlikte, gelenek ve göreneklerimizde önem arz ettiği için başkaca önemseriz. Dizlerimizin ve kalbimizin sofradaki inikâsına şahit olmak çok keyifli oluyor. Yan yana samimiyetle oturmak, yere temas etmenin şerefine nail olmak, sofranın güzelliği için paha biçilemez.
Yemekten sonra pratik bir şekilde sofrayı toplamakta ayrıca keyif veriyor. Çünkü sofranın bizlerin nezdinde hakkı ve hukuku var. Onun hukukunu korumak ise adabı muaşeret için elzemdir. Peki nasıl?
Yemekten sonra sofrayı toplamak kadar, silkeleyeceğimiz usulde önemlidir. Mesela sofrayı tezgâhın üstüne, çöp kovasına, poşete vs. silkelemek evin içindeki iradeye bağlıdır. Fakat enteresan olan ise birçok aile sofrasını balkonda ya da pencerede aşağı silkeliyor. Özellikle ekmek kırıntılarının olması ve ortak alanlara (kaldırıma, yola, kapı önlerine) atılması usulü aykırıdır.
Hani yeri geldiğinde ekmeği üç defa öper alnımıza koyarız!Hani emeği ve dahi bütün nimetleri çiğnetmezdik! Maalesef bu anlamda ciddi bir ahlak erozyonu yaşıyoruz. Komşularımızın, mahallemizin hatta bütün memleketin hakkına ve hukuka zeval getiriyoruz. Çevreyi soframızla kirletmek, helalinden kazanıp kurduğumuz soframızın aşına, ekmeğine haram katmak gibi olur.
Ayrıca dünyanın birçok yerinde insanların bulamadığı ekmeği ayaklar altında çiğnetmek, şükrün sahibine karşıda büyük bir vefasızlıktır. Nimetleriyle dünyamızı donatan Mevla’mıza karşı hürmetsizliktir.
Soframızı balkonda ya da pencerenden silkelediğimiz zaman, alttaki komşularımızı zor durumda bırakıyoruz. Yıkadıkları elbiseleri kirletmiş oluyoruz. Daha da önemlisi, onlar kendi balkonlarında kahvaltı yaparken ya da yemek yerken, bizlerin sofrasındaki atıkların, onların sofrasına gitmesi en hafif tabirle saygısızlıktır.
İnancımıza, gelenek ve göreneklerimize göre sofra, sofranın adabı ve manası ziyadesiyle mühimdir. Dolayısıyla mesuliyetlerimizin bilincinde olmak zorundayız. Her eylemimizin muhasebesini yerli yerinde yapmalıyız.
Senin için “ne olmuş bir sofra silkelemek” gibi basit görünen bir mevzu, aslında birçok insanın hakkına girmek, hukukuna zeval vermek demektir. Unutmayalım “İslam temizlik temeli üzerine olunmuş” ve yine unutmayalım ki; “Ennezafetü mineliman” (temizlik imamdandır) diyen Hz. Peygamberin (s.a.v) ümmetiyiz.