
FAYDASIZLIK'TAN SAKINMAK...
Raif Medetoğlu
İnsan üç şeyden ibarettir.
Cismani varlık ,düşünen varlık,ve hareket eden varlık.
İnsan akıllara durgunluk veren ve daima hareket halinde olan kainat nizamı içinde
Bütün her şeyin kendisine hizmet ettiği ve Allahın kendisine muhatap kabul ettiği muazzam değerli cismani bir varlık olan insan, yaratılmışların en şereflisi, anlayan, kavrayan ,düşünen,fikir üreten fevkalade muazzam bir hareket kabiliyetine sahiptir.
Şu varlık aleminin hareket sahasında cismani bir varlık, düşünen bir varlık, fikir sahibi hür bir varlık ve hareket eden bir varlık olarak, hayatın gayesi ve süsü olan güzel ahlakın telkinleri ile iman gibi bir cevher ile zekadan ileri gelen irfan yolunda iyilik ve güzelliği yüceltmek ile mesuldur.
İnsanlığın yaratılışındaki hakikat ve gaye kainatın en önemli parçası olarak Allah'ı tanımak, ona kulluk etmek, insanî ve ahlaki değer'lere bağlı olarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmak ve Allah'ın rızasına mazhar olmaktır.
İnsanın dünyada bulunma nedeni şu âyette açık olarak belirtilir;
“O, hanginizin daha güzel amel yapacağını denemek için ölümü de, hayatı da yaratandır.”
Mülk süresi:67/2
Hiç kuşkusuz insanoğlu omuzuna yüklenen ağır mesuliyeti kendi iradesiyle kabul etmiştir.
Başka bir Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor;
“Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.”Ali imran 3/104
İnsanlara faydalı olmak, hem insanlık açısından faziletli ve örnek bir davranıştır;
Hem de Cenab-ı Allah katında insanı yücelten ve değerli kılan üstün bir haslettir.
Çevresine faydası olmayan ve kendisini toplumdan soyutlayan, diğer insanlarla beşeri ve sosyal münasebetlerini kesmiş bir insan, İslama göre ideal bir insan değildir.
Efendimizin dilinden dökülen inci gibi olan bu cümlenin içinde iyilik cephesinden yükselen bir ruh vardır.
Şöyleki,Peygamberimiz (sav);
“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.”
Buhari,Mağazi,35 buyurmaktadır.
İş yapana yardım etmek, çevreye ve topluma karşı duyarlı olmak, insanlara güzel sözle hitap etmek, küskünleri barıştırmak, iyiliği emredip, kötülükten sakındırmak, derdi olan birisini dinlemek, sıkıntısına merhem olmaya çalışmak, hakkı ve sabrı tavsiye etmek, sadece insanlara değil, bitkilere ve hayvanlara da şefkat ve merhametle muamele etmek, insanlığa maddî-manevî her yönden faydalı olmaya çalışmak gibi güzel örnekler, sâlih ve kâmil bir Müslüman olmanın gereğidir.
İnsanlara faydalı olan bir kişi yüreginde tarif edilemez bir huzur hiseder.
Demek oluyor ki; insanlara faydalı olmak imandan sonra en üstün bir fazilettir.
İnsan neslinin asırlar boyunca gözdesi olan kuvveti, kudreti, ve saltanatın bir iyilik hareketine ve faydaya dönüşebilmesi ancak bu sahih hadis-i şerifin ruhuna uygun hareket etmekle mümkündür.
Namuslu ve ahlaklı insan elinin ve iradesinin yetişebildiği yere kadar geniş bir sahada bütün hareketini faydaya dönüştürmekle vazifelidir.
Namuslu ve ahlaklı insan;
Efendimizin her bir sözünü kavrayarak hayatın her safhasında tatbik ve tesis ederek şeref kazanabilir.
Bu fikrin sahipleri insana faydalı olmayı kendine vazife bilir ve alemde ulaşabildiği her yerde iyilik cephesinden aleme yeniden bir nizam tesis etmeyi ibadet tadında görmelidir...
Şu varlık aleminde varlığınız kötülüğü men eden bir topluluğa hizmet etsin..
Vesselam...