Yaz sıcağı kalbinizi tehdit edebilir

Artan sıcaklıklar ve nem, özellikle kalp hastaları için ciddi riskler taşıyor.

Yaz aylarında artan sıcaklık ve nemin kalp sağlığı üzerindeki etkilerine karşı uzmanlar vatandaşları uyarıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Samim Emet, sıcak havaların kalp hastalıklarıyla ilişkili riskleri artırabileceğine dikkat çekerek özellikle 50 yaş üstü, kronik rahatsızlıkları olan kişilerin önlem alması gerektiğini ifade etti.

“Sıcakla beraber bir kalbin 1 dakikada iş yükü 2 katına çıkmakta” diyen Doç. Dr. Emet, sıcak havaların yüksek tansiyon, diyabet, kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı gibi rahatsızlığı olan bireylerde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

“Günümüzde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladı. Bu durum özellikle tansiyon hastalarında ciddi problemleri beraberinde getiriyor. Bazı tansiyon ilaçları susama hissini baskılıyor, hastalar yeterince sıvı tüketmeyince su ve elektrolit kayıpları yaşanabiliyor. Bu da tansiyon düşüklüğü, bayılma, hatta hayatı tehdit eden aritmilere neden olabiliyor,” diye konuştu.

Doç. Dr. Emet, sıcaklık artışıyla birlikte kalp krizi vakalarında da yükselme görüldüğünü belirterek, “Yapılan araştırmalara göre sıcaklıkla birlikte kalp krizleri artıyor. Özellikle 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarıda bulunmamak, bol su tüketmek ve açık renkli, hafif kıyafetler giymek gerekiyor. Güneş altında uzun süre kalmak tansiyonu olumsuz etkileyebilir. İdrar söktürücü ilaçlar kullananlar daha da dikkatli olmalı” ifadelerini kullandı.

2025 yılında New York’ta gerçekleştirilen bir araştırmaya değinen Emet, “Çalışma, yaz aylarında inme riskinin neredeyse 2 katına çıktığını gösteriyor. Nem oranı yüzde 70’in üzerine çıktığında kalp krizi ve inme riskleri belirgin şekilde artıyor. Sıcak ve nem birleştiğinde bu durum daha da tehlikeli hale geliyor,” dedi.

Yaz döneminde spor yaparken de dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Emet, “Açık alanda yapılan sporlar – halı saha maçları, tenis gibi – sıcak havalarda tehlikeli olabiliyor. Kalp hastalığı riski taşıyan bireyler spora başlamadan önce mutlaka kardiyolojik kontrolden geçmeli. Özellikle genç yaşta ani kalp durmalarıyla karşılaşabiliyoruz,” dedi.

Genetik yatkınlığı olan bireylerin ve ailesinde genç yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların dikkatli olması gerektiğini ifade eden Emet, “Bir vakamızda, 28 yaşında üniversite mezunu bir birey halı saha maçında kalp krizi geçirdi. Genetik pıhtılaşma sorunları gibi alt yapılar araştırılıyor. Her vakada bu olmayabilir ama bilinmeyen bir kalp hastalığı ilk krizde ortaya çıkabiliyor,” dedi.

Sıcaklıkların arttığı bu günlerde kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları bulunan bireylerin ilaç dozları ve sıvı alımları konusunda mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerektiğini hatırlatan Emet, hekimlerle iletişimde kalmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme