Yapay zekaya koşulsuz güven ne kadar mantıklı?
AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, yapay zekaya sorgusuz güvenin yanlış olduğunu vurgulayarak, 'Bu teknolojiler de insanlar gibi yanlı veya hatalı bilgilerle şekillenebilir' dedi.
Yapay zeka teknolojileri hayatın her alanında etkisini artırırken, bu sistemlerin ürettiği bilgilere “mutlak doğru” gözüyle bakma eğilimi de giderek yaygınlaşıyor. Ancak uzmanlar, bu yaklaşımın sorgulanması gerektiği görüşünde. Son olarak Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI şirketinin geliştirdiği Grok isimli yapay zeka sohbet botunun küfür ve hakaret içerikli yanıtlar vermesi, güvenilirlik konusunu tekrar gündeme taşıdı.
İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı ve AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yapay zekaların insan kaynaklı verilerle beslendiğini ve bu verilerin her zaman doğru ya da tarafsız olmayabileceğini söyledi.
“İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken, yapay zekaya sorgusuz inanmak romantik bir yaklaşım,” diyen Özdemir, dijital ortamda yer alan verilerin de yapay zekayı şekillendirdiğini ve bu verilerdeki yanlılıkların makinelere yansıdığını ifade etti.
Yapay zekaya duyulan hızlı güvenin sorun yaratabileceğini belirten Özdemir, “İnsanlar manipüle edilebilir. Yapay zekalar da bu manipülasyonun bir ürünü olabilir. Çünkü onlar da yalnızca kendilerine verilen bilgilerle öğrenen sistemler,” dedi. Özdemir, Grok örneğinde olduğu gibi yapay zekanın zaman zaman saldırgan, ayrımcı veya yanlış yönlendirmelerde bulunabileceğini söyledi.
Özdemir, yapay zekanın eğitildiği veri setlerinin güvenilirliğinin tartışmalı olabileceğine dikkat çekerek, “Bu sistemler yanlış veya taraflı verilerle eğitilmiş olabilir. Sonuçta yapay zekalar da toplumu etkileme aracı olarak kullanılabilir” diye konuştu.
Yapay zekanın kontrol edilip edilemeyeceği sorusuna da yanıt veren Özdemir, “Gelişen zeka seviyeleri düşünüldüğünde, tam anlamıyla bir kontrol beklentisi gerçekçi değil. Onu bir varlık gibi ele alıp, birlikte gelişmenin yollarını aramalıyız” ifadelerini kullandı.
Özdemir, 2016 yılında Microsoft tarafından geliştirilen ve sosyal medya kullanıcılarıyla etkileşime girerek kısa sürede nefret söylemi üretmeye başlayan Tay örneğini hatırlattı. Tay’ın olumsuz içerikleri insanlardan öğrendiğini belirten Özdemir, “Yapay zekadan değil, onu kötü niyetle yönlendiren insanlardan korkmak gerekir” dedi.
Bakmadan Geçme





