Yapay Zeka sağlık hizmetlerinde yeni dönemi başlatıyor

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, yapay zekanın sağlık alanındaki kullanımının arttığını belirterek, bireyin kendi sağlığına yönelik sistemlerin geliştirilmekte olduğunu söyledi.

 Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, yapay zeka teknolojilerinin sağlık sistemine entegrasyonunun dünya genelinde hızla arttığını ve Türkiye'nin bu alanda öne çıkan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Antalya’da çeşitli programlara katılan Birinci, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamalarda, dijitalleşme ve sağlık teknolojileri konusunda yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin dijital sağlık alanında ciddi bir altyapıya sahip olduğunu dile getiren Birinci, “Dünyada veriyi en iyi kullanan, en iyi dijitalleşmiş Sağlık Bakanlığıyız. Harvard raporlarına da baktığımızda aldığımız notlar oldukça yüksek. Bu çerçevede bakıldığında, küresel ölçekte öncü ülkeler arasındayız.” ifadelerini kullandı.

Birinci, bazı ülkelerin sağlık sistemlerinin, Türkiye’deki bir şehir hastanesinin hasta kapasitesine ulaşamadığını vurgulayarak, ülkenin dijital sağlık hizmetlerine geçişte önemli avantajlara sahip olduğunu aktardı.

Yapay zekanın sağlık hizmetlerinde en çok görüntü işleme alanında kullanıldığını söyleyen Birinci, bu teknolojilerin hekimlerin rutin işlerinin bir kısmını devralarak iş yükünü hafifletebileceğini belirtti. Yapay zekanın hata payını düşürme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Birinci, sistemin iyi yapılandırılmış veriyle çalıştığı takdirde başarılı sonuçlar verebileceğini söyledi.

Ancak yapay zeka uygulamalarının da kendi içinde sorunlar barındırabileceğine dikkat çeken Birinci, “Yapay zeka halüsinasyonları” adı verilen fenomenin, sistemlerin bazen yanlış sonuçlar üretmesine yol açabildiğini, bu nedenle doğru veri ile çalışmanın kritik önemde olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “Neyim Var” uygulamasının yapay zeka destekli bir sistem olduğunu hatırlatan Birinci, bireyin kendi sağlık durumu hakkında geri bildirimler alabileceği yeni dijital sistemler üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Uygulama, kullanıcının yaşadığı yer, sağlık geçmişi ve eksik bıraktığı sağlık adımlarını analiz ederek, bireye özel sağlık hatırlatmaları yapmayı hedefliyor.

Bireysel sağlık bilincinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Birinci, kişinin sağlıklı kalabilmek için kendi sorumluluğunu da yerine getirmesi gerektiğini söyledi. “Sağlık artık sadece hekimin değil, bireyin de sorumluluğunda. Sağlıklı beslenmeden düzenli egzersize kadar birçok alanda kişinin bilinçli hareket etmesi gerekiyor,” dedi.

Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusun artmasıyla birlikte kronik hastalıklarla mücadelede koruyucu sağlık hizmetlerinin ve bireysel farkındalığın daha da önem kazandığını belirten Birinci, bu nedenle teknolojik çözümlerle vatandaşların kendi sağlıklarını daha yakından takip edebilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme