Yapay zekâ destekli cihazlarla kişiye özel kanser tedavisi
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yüksek hassasiyetli Versa HD lineer hızlandırıcı ve yapay zekâ destekli radyoterapi cihazlarını hizmete alarak kanser tedavisinde çığır açıyor.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kanser tedavisinde önemli bir teknoloji adımını daha hayata geçirdi. Versa HD lineer hızlandırıcı cihazı ve yapay zekâ destekli radyoterapi üniteleri, Nisan 2025 itibarıyla hasta kabulüne başladı. Yeni nesil cihazlar sayesinde, kanser hastalarına daha yüksek hassasiyetli ve konforlu bir tedavi süreci sunulması hedefleniyor.
Bu ileri teknoloji, özellikle tümör tedavisinde 3D ve 4D tümör belirleme, gelişmiş görüntü kılavuzlu tedavi (IGRT), hacimsel ark tedavi (VMAT) ve stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT) gibi yöntemleri kullanarak sağlıklı dokuların korunmasına büyük katkı sağlıyor. Ayrıca Vision RT yüzey takip teknolojisi sayesinde, meme, baş-boyun ve toraks tümörlerinde immobilizasyona gerek kalmadan gerçek zamanlı hasta konumlandırması yapılabiliyor. Açılış programında cihazların teknik özellikleri tanıtıldı, ardından davetlilere bilgilendirme yapıldı ve tedavi hazırlıkları başlatıldı.
Başhekim V. Prof. Dr. Sinan Karacabey, Marmara Üniversitesi'nin onkoloji alanında önemli bir referans merkezi olduğunu vurguladı. Karacabey, "İstanbul genelinde ve Türkiye'nin birçok bölgesinden hasta kabul ediyoruz. Bu nedenle bu tür bir teknolojinin hastanemizde bulunması bizim için hayati önem taşıyor" dedi.
İhale süreci uzun süredir devam eden cihazların artık hastaların hizmetinde olduğunu belirten Karacabey, "Daha küçük tümörlere çok daha hızlı ve hassas müdahalede bulunabileceğiz. Deneyimli kadromuz ve cihazın sunduğu imkanlarla, hastalarımıza üst düzeyde sağlık hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Sağlık Bakanlığımızın desteğiyle çok daha hızlı, konforlu ve etkili tedaviler gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nden Prof. Dr. Zerrin Özgen ise, yeni cihazların özellikle beyin, akciğer ve spinal metastaz gibi hassas bölgelerde odaklı tedavi imkanı sunduğunu aktardı. Yapay zekâ destekli sistemlerin tedavi planlamasında kullanılması sayesinde, tedavi sırasında oluşabilecek değişikliklerin minimuma indirildiğini belirten Özgen, “Bu teknoloji sayesinde tümör hedef alınırken çevredeki sağlıklı dokular maksimum düzeyde korunuyor. Hastalarımıza kişiye özel, daha güvenli ve etkili tedavi seçenekleri sunacağız" şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





