Venezuela-ABD ilişkilerinde yeni dönem mi başlıyor?
Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez ile ABD'nin özel temsilcisi Laura Dogu, diplomatik normalleşme sürecinde karşılıklı çıkarları kapsayan bir yol haritası üzerinde anlaşmaya vardı ve ikili ilişkilerde ilerleme sözü verdi.
Yıllardır kopuk olan ilişkilerin ardından Venezuela ile Amerika Birleşik Devletleri arasında normalleşme sürecine yönelik dikkat çekici bir temas gerçekleşti. Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, ABD’nin Venezuela özel temsilcisi Laura Dogu ile bir araya gelerek diplomatik diyalog sürecini ele aldı. Görüşmede, karşılıklı saygı ve uluslararası hukuk temelinde, iki ülkeyi ilgilendiren başlıklarda ilerleme sağlanması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.
Venezuela yönetimi tarafından yapılan açıklamada, temasların enerji, ticaret ile siyasi ve ekonomik alanları kapsayan ortak bir gündem çerçevesinde yürütüldüğü ifade edildi. Dışişleri Bakanı Yvan Gil, görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, eski dışişleri bakanı Felix Plasencia’nın Washington’da Venezuela’nın diplomatik temsilcisi olarak görevlendirildiğini duyurdu.
ABD’li temsilci Laura Dogu da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, temasların Washington’un Venezuela için öngördüğü istikrar, ekonomik toparlanma, uzlaşı ve geçiş süreci çerçevesinde şekillendiğini vurguladı. Tarafların, uzun süredir askıda olan diplomatik ilişkileri yeniden yapılandırma konusunda temkinli ancak kararlı bir irade ortaya koyduğu ifade ediliyor.
Hatırlanacağı üzere iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2019 yılında kopmuş, uzun süren gerilimin ardından karşılıklı temsilci atamalarıyla yeni bir dönem başlamıştı. Delcy Rodriguez’in geçici devlet başkanı olarak göreve gelmesinin ardından yapılan reform adımları ve serbest bırakılan siyasi tutuklular da bu sürecin zeminini güçlendiren gelişmeler arasında yer alıyor.
Bakmadan Geçme