• Haberler
  • Van
  • Vanlı çiftçi, süngerleme yöntemiyle kuzu verimini artırdı

Vanlı çiftçi, süngerleme yöntemiyle kuzu verimini artırdı

Van'ın İpekyolu ilçesinde besicilik yapan Veysi Ateş, süngerleme yöntemi sayesinde koyunlarından yılda iki kez kuzu alarak hayvan sayısını artırdı.

Yukarı Güneyce Mahallesi'nde 300 koyun yetiştiren Ateş, 10 yıl önce veteriner tavsiyesiyle uygulamaya başladığı bu yöntemle her yıl ortalama 600 kuzu elde ediyor.

Rahme yerleştirilen özel süngerler sayesinde koyunların üreme döngüsü kontrol altına alınıyor ve yıl içinde iki kez gebe kalmaları sağlanıyor. Ateş, hayvanlarının bakımını yaz aylarında yaylada, kışın ise ağıllarda yaparak verimi en üst seviyeye çıkarıyor.

İlk doğumdan sonra hayvanların özel beslenme programıyla ikinci doğuma hazırlandığını belirten Ateş, yöntemin zamanla hayvanların üreme düzenine yerleştiğini ve artık süngerleme yapmadan da yüksek verim aldığını söyledi.Vanlı çiftçi, süngerleme yöntemiyle kuzu verimini artırdı

"İlk Uygulamada Beklediğimiz Verimi Alamamıştık"

Ateş, süngerleme yöntemine başladığında ilk denemelerde beslenme eksikliği nedeniyle düşük verim aldıklarını, ancak daha sonra profesyonel besleme teknikleriyle verimin arttığını ifade etti.

"İlk denememizde çok fazla verim alamadık. Daha sonra beslenmeye ağırlık vererek işi profesyonel boyuta taşıdık. Şimdi hayvanlarımızın bünyesi bu düzene alıştı ve süngerleme yapmadan da yüksek verim alabiliyoruz." dedi.

Bilimsel Açıdan Güvenli ve Verimli Bir Yöntem

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bingöl, süngerleme yönteminin yapay hormon uygulaması olduğunu ve hayvan sağlığı açısından bir risk taşımadığını belirtti.

 Yöntemin temel amacı:
 Koyunlarda kızgınlık dönemini düzenlemek
 Mevsim dışı kuzulatmayı sağlamak
 İkizlik ve üçüz doğum oranlarını artırmak
 Pazara uygun, aynı yaş ve ağırlıkta kuzular elde etmek

Bingöl, süngerleme yöntemiyle hayvan bakımının daha verimli hale getirildiğini ve çiftçilerin iş gücünü daha etkin kullanabildiğini ifade etti.

Uygulama Yaygınlaştırılacak

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ercan Karahan, verimliliği artıran modern tekniklerin bölgedeki diğer çiftçilere de önerildiğini söyledi.

"Mahallemizde bu yöntemi başarıyla uygulayan çiftçimizi ziyaret ettik. Bu sistemle yılda iki kez kuzu elde ediliyor ve ikizlik oranı artıyor. İl genelinde bu yöntemin yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.

Van’da süngerleme yönteminin yaygınlaşmasıyla küçükbaş hayvancılığın daha verimli hale gelmesi ve üreticilerin kazancının artması bekleniyor.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme