• Haberler
  • Van
  • Van'ın Tarihi Eğitim Yuvası: Hüsrev Paşa Medresesi

Van'ın Tarihi Eğitim Yuvası: Hüsrev Paşa Medresesi

Osmanlı dönemi eğitim yönetiminin en önemli örneklerinden biri olan ve 1567 yılında inşa edildiği kabul edilen Van'daki Hüsrev Paşa Medresesi, günümüzde de önemini koruyor.

Karakösehaber internet sitemize açıklamalarda bulunan tarihçi Özgür Aslan, Hüsrev Paşa Medresesi’nin üç bölümden ve sıralanmış 16 medrese odasından oluştuğunu belirterek, “Medresenin avlusuna giriş, biri kuzeyde, diğer ikisi batı kanadının kuzey ve güney köşelerinde olmak üzere üç farklı kapıdan sağlanmaktadır.

Moloz taşlarla inşa edilen kare planlı medrese odalarının üzeri kubbelerle örtülmüştür. Medrese odalarının önünde, tamamen yıkılmış olan ahşap revaklar ve avlunun ortasında bir şadırvan bulunuyor” dedi.

Güneybatı tarafındaki kapının "Paşa Kapısı" olarak adlandırıldığını ifade eden Özgür Aslan, “Bu kapı, külliyeye girişinin en önemli noktalarından biri olarak biliniyor. Medresenin güneybatı köşesinde, caminin hizasına denk gelen bölümde dershane yer almaktadır.

Burada medresede verilen eğitimin merkezi konumundaydı. 1996 yılında yapının büyük bir kısmı, özellikle üst örtüleri ve duvarları yıkılmış olsa da, bu çalışmalar sayesinde Van'ın kültürel çeşitliliği olan Hüsrev Paşa Medresesi bir kez daha tarihi dokusuyla tanıtılma fırsatı bulmuştur” diye konuştu.

Hüsrev Paşa Medresesi’nin Osmanlı döneminin önemli eğitim mekanları arasında bulunduğunu dile getiren Aslan, “Zamanında burada birçok öğrenci İslami bilimler başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitim almış. Bugün onarılan bu medrese, Van'ın tarihi çalışmalarının bir parçası olarak geçmişin izlerini sürdürmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme