Van Gölü nefes alamıyor
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü'nde yüzey suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, gölün ekosisteminin olumsuz etkilenebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Bölgenin en önemli su ekosistemlerinden biri olan Van Gölü'nün sağlıklı bir döngü sürdürebilmesi için yüzey suyu sıcaklığının kış aylarında 4 santigrat derecenin altına düşmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Akkuş, "Normal şartlarda bu aylarda Van Gölü’nün yüzey suyunun 3.5-4 derece seviyelerine inmesi gerekirken, şu an 6-6.5 derece arasında seyrediyor. Bu durum, gölün doğal döngüsünü olumsuz etkiliyor. Çünkü soğuyan suyun dibe çökmesi ve dipteki besin açısından zengin suların yüzeye çıkması gerekiyor. Ancak bu sene bu değişim gerçekleşmedi, yani Van Gölü adeta nefes alamadı" dedi.
Ekosistem Tehlikede
Van Gölü’nde yaşanan sıcaklık dengesizliği nedeniyle gölün biyolojik çeşitliliğinin risk altında olduğunu belirten Akkuş, göldeki su hareketlerinin durmasının plankton üretimini olumsuz etkileyebileceğini ve bu durumun inci kefali gibi gölde yaşayan türler için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini ifade etti.
Uydu görüntülerine göre Van Gölü’nün en sıcak bölgesinin Çarpanak Adası civarı olduğunu, kıyı kesimlerde sıcaklığın 5 dereceye düştüğünü ve en soğuk bölge olan Erciş Körfezi’nde bile sıcaklığın 4.5 derece civarında seyrettiğini aktaran Akkuş, "Bu yıl gölün sıcaklığı 4 santigrat derecenin altına düşmedi. Eğer önümüzdeki günlerde hava sıcaklıkları daha da azalmazsa Van Gölü soğuyamayacak ve ekosistem ciddi zarar görebilir" şeklinde konuştu.
Uzmanlar, Van Gölü'ndeki sıcaklık değişiminin uzun vadede göl ekosistemi üzerinde büyük etkiler yaratabileceği konusunda uyarırken, sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Bakmadan Geçme





