Van'da tiroid ameliyatında yeni nesil koruma
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sinir monitorizasyon teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen tiroid ameliyatı, ses tellerine zarar verilmeden tamamlandı.
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir tiroid ameliyatında, gelişmiş cerrahi tekniklerden biri olan sinir monitorizasyonu kullanılarak ses telleri korunarak operasyon başarıyla tamamlandı. Van’ın Erciş ilçesinde yaşayan 49 yaşındaki 6 çocuk annesi Aynur Hakir, boğaz bölgesindeki ağrı ve şişlik şikayetleri üzerine hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda tiroid hastalığı teşhisi konulan hasta için ameliyat kararı alındı.
Tiroid cerrahisi sırasında en fazla dikkat edilen konuların başında ses tellerine giden sinirlerin zarar görmemesi geliyor. Bu doğrultuda, ameliyat öncesi ve sırasında alınan önlemler kapsamında, sinirlerin korunmasına yönelik monopolar sinir monitorizasyon teknolojisi kullanıldı. Yapılan operasyon sonrası herhangi bir komplikasyona yol açmadan müdahale başarıyla tamamlandı. Aynur Hakir, kısa süre içinde iyileşerek taburcu edildi.
Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kadir Bartın, tiroid cerrahisinde yaşanabilecek en ciddi komplikasyonlardan birinin ses tellerine fonksiyon kazandıran sinirlerin zarar görmesi olduğunu belirtti. Dr. Bartın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Hastanemizde ve bölgemizde oldukça sık görülen tiroid bezi hastalıklarına yönelik cerrahiler düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Tiroid hastalıkları, boyun bölgesinde hayati organlara olan yakınlığı nedeniyle komplikasyon riski yüksek bir grup içerisinde yer almaktadır. Hastalarımızın en çok endişe duyduğu komplikasyonlardan biri, ses tellerinin fonksiyonlarını sağlayan ve yutma sırasında da görev alan, soluk borusunun iki yanında yer alan sinir çiftine (n. recurrens) yönelik hasar riskidir. Bu sinirin zedelenmesi ya da kesilmesi, ciddi sonuçlar doğurabilir. Ancak günümüzde cerrahi teknikler ve teknolojik gelişmeler sayesinde bu riskler büyük ölçüde azaltılabilmektedir.”
Sinir monitorizasyonunun sağladığı avantajlara da değinen Dr. Bartın:
“Biz de hastanemizde sinir hasarlarını önlemek amacıyla sinir monitorizasyonu teknolojisini kullanıyoruz. Özellikle monopolar sinir monitorizasyon teknolojisi sayesinde bu risk tamamen ortadan kalkmasa da oldukça tolere edilebilir düzeylere indirgenebilmektedir,” dedi.
Aynı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Bartın:
“Bu hastamızda da olduğu gibi tüm tiroid ameliyatlarımızda sinir monitorizasyon yöntemini rutin olarak uygulamaktayız. Operasyonumuz herhangi bir komplikasyon gelişmeden başarıyla tamamlanmış ve hastamız taburcu aşamasına gelmiştir,” diye konuştu.
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Aynur Hakir ise operasyonun ardından herhangi bir ses ya da yutma problemi yaşamadığını belirterek memnuniyetini dile getirdi. Hakir, kendisini sağlığına kavuşturan doktora teşekkür etti.
Bakmadan Geçme





