Uzun sorgular yapay zeka sistemlerini yoruyor

Yapay zeka teknolojilerinin günlük hayatın her alanında daha fazla yer bulmasıyla birlikte, bu sistemlerin nasıl kullanılması gerektiğine dair uyarılar da gelmeye başladı.

Yapay zeka teknolojilerinin günlük hayatın her alanında daha fazla yer bulmasıyla birlikte, bu sistemlerin nasıl kullanılması gerektiğine dair uyarılar da gelmeye başladı. Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, özellikle büyük dil modelleriyle yapılan etkileşimlerde, her sorgunun belirli bir sistem maliyeti doğurduğuna dikkat çekti.

AA muhabirine konuşan Çalış, yapay zekanın sunduğu otomasyon, hız ve analiz kabiliyetiyle iş dünyasında köklü dönüşümler yarattığını ifade ederek, bu teknolojilerin aynı zamanda enerji tüketimi açısından ciddi bir yük oluşturduğunu söyledi. Büyük dil modellerinin işlenmesi sırasında, kullanılan her kelimenin bile bir işlem gücü tükettiğini hatırlatan Çalış, "Gereksiz uzunlukta ya da fazla detaylı sorgular mikro düzeyde enerji harcamasına yol açıyor. Bu birikimli olarak ciddi maliyetler doğurabilir," dedi.

Çalış, OpenAI CEO’su Sam Altman’ın da benzer bir açıklamada bulunarak, yapay zekaya yöneltilen “Teşekkür ederim” gibi nazik ama işlevsiz ifadelerin milyonlarca dolarlık enerji tüketimine sebep olduğuna işaret ettiğini hatırlattı. Çalış, “Nazik olmak elbette önemli ama kullanıcıların, özellikle çok sık ve hacimli kullanımda, bu tür ifadeleri ölçülü kullanmaları gerekir. Aksi takdirde sistem kaynakları gereksiz yere tüketilir” uyarısında bulundu.

Yapay zekanın insan gücünün yerini aldığı bazı sektörlerde istihdam endişeleri oluşturduğunu ancak yeni iş kolları da açtığını belirten Çalış, karar alma süreçlerinin de bu teknolojiyle daha isabetli hale geldiğini aktardı. Yapay zekanın sunduğu analiz gücü, verimlilik artışı ve otomasyon imkanları ile işletmelere büyük katkılar sağladığını vurguladı.

Türkiye'nin yapay zeka rekabetinde öne çıkabilmesi için stratejik adımların önemine de değinen Çalış, TBMM'deki Yapay Zeka Araştırma Komisyonuna TÜYAFED olarak katkı sunduklarını belirtti. Yazılım ve yapay zeka alanında ihtisas üniversiteleri kurulması, bu sektörler için ayrı bir bakanlık oluşturulması, yazılım mühendisliği bölümlerinin artırılması ve meslek odalarının yapılandırılması gibi öneriler sunduklarını ifade etti.

Çalış, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademinin bir araya gelerek tek bir koordinasyon yapısı altında çalışmasının, yazılım ekosistemine ciddi ivme kazandıracağını dile getirdi. Ayrıca yazılım sektörüne yönelik hibelerin artırılması, ihracat potansiyelinin desteklenmesi ve hizmet ihracatçıları için aidat yükünün kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme