• Haberler
  • Sağlık
  • Uzman uyarıyor: Menenjit aşısı bebekler ve gençler için neden hayati?

Uzman uyarıyor: Menenjit aşısı bebekler ve gençler için neden hayati?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, meningokok menenjitin erken yaşlarda ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek, çocuklara meningokok aşısı yapılmasının önemine dikkat çekti.

Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada meningokok (menenjit) aşısının önemini vurguladı. Edirne’de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Uzm. Dr. Uras, Neisseria Meningitidis bakterisinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

Uzm. Dr. Uras, "Meningokok bakterisi, menenjit yani beyin zarı iltihabına veya kan dolaşımı enfeksiyonuna (septisemi) yol açabilir. Bunun yanı sıra zatürre, göz enfeksiyonu, eklem iltihabı ve kalp kası iltihabına da sebep olabilmektedir. Enfeksiyon, genellikle hayatın ilk yılında görülür ve gençlik yıllarında ikinci bir zirve yapar. Akut meningokok enfeksiyonlarında çoklu organ yetmezliği ve geri dönüşsüz şok gibi ölümcül tablolar ortaya çıkabilir" dedi.

Meningokok bakterisinin A, B, C, Y ve W gibi farklı serolojik gruplara ayrıldığını anlatan Uzm. Dr. Uras, "Birçok çocukta hastalık birkaç saat veya birkaç gün içinde hızla ilerler. Şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ciltte morluk benzeri, basmakla solmayan döküntüler de hastalığın işaretleri arasında yer alır" diye konuştu.

Özellikle risk gruplarına dikkat çeken Uras, 1 yaş altı bebekler, 5 yaşın altındaki çocuklar ve 15-19 yaş arası gençlerin meningokok enfeksiyonu açısından daha yüksek risk taşıdığını belirtti. Türkiye'de, B grubu ile A, C, W ve Y gruplarına karşı koruma sağlayan aşıların uygulandığını dile getiren Uras, "B grubu meningokoklara karşı koruyan aşılar, bebeklere en erken 8. haftadan itibaren uygulanmaya başlanabiliyor. Aşı programının zamanlaması ve doz şeması, başlama yaşına göre farklılık gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Uzman uyarıyor: Menenjit aşısı bebekler ve gençler için neden hayati?

Aşı sonrası yaşanabilecek yan etkiler konusunda da bilgilendirme yapan Uras, "Meningokok aşısı sonrası bazı çocuklarda yüksek ateş, ishal, kusma, döküntü ve huzursuzluk gibi yan etkiler gözlemlenebilir. Ancak bu etkiler genellikle hafif seyreder ve kısa sürede düzelir. Ciddi bir yan etki görülme oranı son derece düşüktür" dedi.

Ülkemizde meningokok enfeksiyonlarının yaygın görüldüğünü hatırlatan Uzm. Dr. Uras, sözlerini şöyle tamamladı: "Meningokok menenjit, erken müdahale edilmediğinde ölümcül olabiliyor. Bu yüzden çocuklarımıza meningokok menenjit aşısını şiddetle tavsiye ediyoruz. Aşı, onların hayatlarını korumak için en etkili önlemlerden biri."

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme