Türkiye'ye en çok yatırım yapan 5 ülke belli oldu
Türkiye, 2025'in ilk çeyreğinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişinde önemli bir artış kaydetti.
Türkiye’ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişleri 2025’in ilk çeyreğinde dikkat çeken bir yükseliş gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı Ödemeler Dengesi istatistiklerine göre, yılın ilk çeyreğinde ülkeye toplam 3 milyar dolarlık UDY girişi gerçekleşti. Bu veriler doğrultusunda Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından hazırlanan "Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni" de yayımlandı.
Mart ayında tek başına 1 milyar dolar değerinde UDY kaydedildi. Bu yatırımların 441 milyon doları yatırım sermayesi, 502 milyon doları borçlanma araçları ve 149 milyon doları yabancıların Türkiye’den gayrimenkul edinimi yoluyla gerçekleşti. Mart ayında yaşanan 66 milyon dolarlık yatırım tasfiyesi ise toplam giriş üzerinde aşağı yönlü etki yarattı.
İlk çeyrekteki yatırım performansı, 2024’ün aynı dönemine kıyasla %89’luk bir artışı temsil ediyor. Özellikle yatırım sermayesi girişleri 1,8 milyar dolar ile önceki yıla göre %40 oranında yükseldi. Böylece 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım miktarı 278 milyar dolara yaklaştı.
TCMB’nin yayımladığı güncel rakamlarla birlikte, 2024 yılı genelinde Türkiye’ye gelen UDY miktarı da yukarı yönlü revize edildi. Daha önce 11,3 milyar dolar olarak açıklanan yıllık yatırım değeri, yeni hesaplamalarla birlikte 11,7 milyar dolar seviyesine çıkarıldı. Bu revizyonla birlikte 2024’teki artış oranı da %6’dan %10’a yükseldi.
Sektörel dağılıma bakıldığında, ilk üç ayda gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin %48’i toptan ve perakende ticaret sektörüne yapıldı. Bu sektör, 863 milyon dolarlık yatırımla ilk sırada yer aldı. Onu sırasıyla %9 ile finans ve sigorta faaliyetleri, %8 ile bilgisayar, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi.
Mart ayı özelinde ise sektör bazlı girişlerde ilk sırayı %23 ile bilgisayar ve elektronik ürün imalatı aldı. Toptan ve perakende ticaret sektörü %20 ile ikinci sıradayken, %9’luk payla hem finans-sigorta hem de mesleki-teknik faaliyetler eşit düzeyde yatırım aldı. Gıda, içecek ve tütün ürünleri imalatı sektörü ise %8’lik oranla sıralamada yer buldu.
Bölgesel dağılımda ise yılın ilk çeyreğinde “Diğer Asya Ülkeleri” yüzde 39’luk oranla Türkiye’ye en fazla yatırım yapan kaynak bölge oldu. Bu bölgeyi, Avrupa Birliği (AB27) ülkeleri %31’lik payla takip etti. Amerika kıtası %10’la üçüncü sırada yer alırken, Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkeleri %14’lük oranla dikkat çeken bir diğer grup oldu.
En çok yatırım gönderen beş ülke arasında ilk sırayı %34 ile Kazakistan aldı. Onu %10 ile Hollanda, %9 ile ABD ve Almanya, %7 ile İsviçre izledi. Mart ayına özel olarak bakıldığında ise Almanya %21 ile öne çıkarken, onu %17 ile Fransa, %12 ile Hollanda, %10 ile Avusturya ve %7 ile Azerbaycan takip etti.
Türkiye’ye yönelik yatırım ilgisinin yılın geri kalanında nasıl seyredeceği, hem küresel ekonomik dinamikler hem de iç pazardaki gelişmeler ışığında izlenmeye devam edecek.
Bakmadan Geçme





