Türkiye'de işsizlik oranı son 20 yılın en düşük seviyesinde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini yayımladı.
Türkiye'de işsizlik oranı, mart ayında kayda değer bir düşüşle son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılı mart ayına ilişkin yayımladığı verilere göre, 15 yaş ve üzeri işsiz sayısı bir önceki aya göre 65 bin kişi azaldı ve toplam işsiz sayısı 2 milyon 807 bine indi. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık düşüşle yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşti.
Bu oran, TÜİK’in veri setini yeniden düzenlemeye başladığı Ocak 2005’ten bu yana ölçülen en düşük işsizlik oranı oldu. Böylelikle Türkiye'de işsizlik, yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez yüzde 8’in altına düşmüş oldu.
İşsizlik oranları cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerde işsizlik oranı yüzde 6,5 olarak belirlenirken, kadınlarda bu oran yüzde 10,6 seviyesinde hesaplandı. Bu tablo, kadınların iş gücü piyasasında daha kırılgan bir pozisyonda olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Öte yandan, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 15,1’e yükseldi. Genç erkeklerde bu oran yüzde 11 olurken, genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 22,6 olarak kaydedildi. Bu durum, genç kadınların iş gücüne katılımında ciddi zorluklarla karşılaştığını gösteriyor.
TÜİK verilerine göre mart ayında mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı da dikkat çekici bir artış gösterdi. İstihdam, 391 bin kişi artarak 32 milyon 597 bine ulaştı. İstihdam oranı ise 0,6 puanlık artışla yüzde 49,2 oldu. Erkeklerde bu oran yüzde 66,9, kadınlarda ise yüzde 31,9 olarak kaydedildi.
İş gücüne katılım oranı da mart ayında yükseliş gösterdi. Mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre iş gücü, 325 bin kişi artarak 35 milyon 404 bine çıktı. Katılım oranı ise 0,4 puan artışla yüzde 53,4 oldu. Erkeklerde iş gücüne katılım yüzde 71,6’ya çıkarken, kadınlarda bu oran yüzde 35,7 olarak belirlendi.
Mart ayında istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi de bir önceki aya göre 0,3 saat artarak 43,7 saate yükseldi. Bu artış, iş gücü piyasasında genel bir toparlanma işareti olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı ise mart ayında yüzde 28,8’e yükseldi. Bu kapsamda, zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,9, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise yüzde 20,1 olarak tahmin edildi.
TÜİK, aynı zamanda bazı aylara ilişkin verilerde revizyon yaptığını da duyurdu. Bu güncellemelerle birlikte daha net ve sağlıklı analizlerin yapılması hedefleniyor.
Bakmadan Geçme





