Trunp'a büyük şok
Son günlerde ABD Başkanı D. Trump'ın yaptığı vergi açıklamaları birçok kesimden tepki almaya devam ediyor.
Trump’a Küresel Tepki: Çelik ve Alüminyum Vergisine Dünya Ayakta
Yüzde 25 Çelik, Yüzde 10 Alüminyum Vergisi Tartışma Yarattı
ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ithalatına %25, alüminyuma ise %10 ek gümrük vergisi uygulama kararı, dünya genelinde yoğun tepkilere neden oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve birçok ülke kararı korumacılık adımı olarak değerlendirerek küresel ticaret dengelerini bozacağı uyarısında bulundu.
Avrupa Birliği ve Kanada’dan Sert Tepki
Avrupa Birliği, ABD ürünlerine karşı misilleme tarifeleri hazırladığını duyurdu.
Fransa bu adımı “ticareti olumsuz etkileyen ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise vergileri “kesinlikle kabul edilemez” olarak tanımladı ve karşı önlem alınacağını açıkladı.
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Kanada'nın çıkarlarını ve işçilerini korumak için gereken tüm önlemlerin alınacağını belirtti.
Çin, Brezilya ve Türkiye de Rahatsız
Brezilya, diğer ülkelerle ortak hareket etme planı içinde olduğunu bildirirken,
Çin, ABD’den yapılan soya ithalatını sınırlama tehdidinde bulundu.
Türkiye, çelik sektörünü doğrudan etkileyebilecek bu karardan zarar görecek ülkeler arasında yer alıyor.
IMF: ABD Ekonomisi de Zarar Görecek
IMF Sözcüsü Gerry Rice, Trump’ın kararı için şu uyarıyı yaptı:
“Bu önlemler sadece küresel ticarete değil, çelik ve alüminyum kullanan ABD’li imalat ve inşaat sektörlerine de zarar verecek.”
Ayrıca, “Ulusal güvenlik gerekçesiyle alınan kısıtlamalar diğer ülkeler tarafından da kullanılabilir. Bu, küresel ölçekte ticaret bariyerlerini artırabilir” açıklamasında bulundu.
Ticaret Anlaşmaları Tehlikede
Trump’ın tarifeleri, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) görüşmelerinde de gerginliğe neden oldu.
Kanada ve Meksika ile yürütülen müzakerelerde ilerleme sağlanamaması, anlaşmanın geleceğiyle ilgili belirsizlikleri artırıyor.
Piyasalar Tepki Verdi: Dolar Geriledi, Borsalar Kaybetti
Trump’ın vergi açıklamaları sonrasında:
ABD borsalarında Şubat ayının en kötü haftalık kaybı yaşandı.
Dolar, birçok para birimi karşısında değer kaybetti.
???? Trump’ın korumacı ticaret politikaları, sadece diplomatik değil; ekonomik cephede de küresel dengeleri zorlamaya devam ediyor.
Bakmadan Geçme





