TBMM komisyonu Doğu Anadolu'nun engellilik haritasını çıkardı
Türkiye Büyük Millet Meclisi Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, Doğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik çalışmalarını Erzurum'da düzenlenen Bölge İstişare Toplantısı ve saha incelemeleriyle sürdürdü.
Komisyon, bölgenin engellilik alanındaki özgün ihtiyaçlarını yerinde tespit ederek çözüm yollarını masaya yatırdı.
Erzurum’da gerçekleştirilen toplantıya Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kamu kurumlarının temsilcileri, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ile engelli bireyler ve aileleri katıldı. Komisyon heyeti, toplantı öncesinde kentte sunulan engellilik hizmetlerini değerlendirmek amacıyla çeşitli ziyaretlerde bulundu.
Bu kapsamda Erzurum Büyükşehir Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret eden komisyon üyeleri, belediyenin erişilebilirlik çalışmaları ve destek hizmetleri hakkında bilgi aldı. Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde incelemelerde bulunularak bakım, rehabilitasyon ve sosyal destek süreçleri yerinde gözlemlendi.
Toplantıda Erzurum başta olmak üzere Ağrı, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Iğdır, Kars, Muş ve Tunceli’yi kapsayan geniş coğrafyada engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar ele alındı. Katılımcılar; ağır iklim koşulları, uzun ulaşım mesafeleri, hizmetlere erişimde yaşanan gecikmeler ve bölgesel imkân farklılıklarının engelli bireylerin günlük yaşamını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
Komisyon Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yaptığı konuşmada engellilik konusunun yalnızca mevzuat çerçevesinde ele alınamayacağını vurguladı. Kasapoğlu, “Asıl mesele, engelli bir vatandaşımız evinden çıktığında hayatının kolaylaşıp kolaylaşmadığıdır. Engellilik, bireyden çok kamusal hizmetlerin niteliğiyle ilgilidir” ifadelerini kullandı.
Engelin bireyde değil, sistemde ve uygulamalarda olduğuna işaret eden Kasapoğlu, bu alandaki farkındalığın güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, yerel yönetimlerin erişilebilirlikten sosyal hayata katılıma kadar kritik bir rol üstlendiğini söyledi. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarının yerinde incelenmesinin, hazırlanacak rapora önemli katkı sunduğunu da dile getirdi.
İstişare toplantısında erişilebilirlik, sağlık hizmetlerine ulaşım, eğitimde uyarlamalar, sosyal yaşama katılım ile bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin sürekliliği gibi başlıklar bölgenin gerçekleri doğrultusunda değerlendirildi. Katılımcılar, Doğu Anadolu’ya özgü çözüm önerilerini komisyon üyeleriyle paylaştı.
TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, Erzurum’daki temaslarıyla Doğu Anadolu Bölgesi’nin engellilik alanındaki ihtiyaçlarını kapsamlı biçimde ele alarak, sahadan elde edilen verileri hazırlayacağı rapora doğrudan yansıtmayı hedefliyor.
Bakmadan Geçme