TBMM'de emekli maaşı ve enerji yatırımları masada
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 8 Temmuz Salı günü haftalık mesaisine başlayarak enerji ve madencilik alanlarını kapsayan ve sosyal düzenlemeleri de içeren bazı kanun tekliflerini ele alacak.
Genel Kurulda görüşülecek tekliflerden biri, "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olacak. Bu teklifle birlikte Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı alınmadan projelere onay, teşvik ya da ruhsat verilemeyecek. Ancak bu karar, başvuru süreçlerinin başlatılmasına engel teşkil etmeyecek.
Maden Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ruhsat bedelinde yüzde 30 indirim uygulanacak. Ayrıca, madencilik alanında faaliyet yürütülen ve zeytinlik olarak kayıtlarda yer alan sahalarda, kamu yararı gözetilerek madencilik faaliyetine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek. Bu durumda, zeytin ağaçları taşınarak rehabilitasyon bedeli ruhsat bedeline eşit şekilde tahsil edilecek.
Zeytinlik taşınması gereken alanlarda, Hazine taşınmazları talep eden taşınmaz maliklerine rayiç bedel üzerinden 10 yıllık kiralama ile tahsis edilebilecek.
Yenilenebilir enerji yatırımları için de yeni teşvikler geliyor. 31 Aralık 2030’a kadar acele kamulaştırma kararı alınabilecek ve bu tarihe kadar işletmeye alınan tesisler için izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 oranında indirim uygulanacak. Bu indirim süresi, yerli üretimi ve cari açığın azaltılmasını desteklemek amacıyla 5 yıl daha uzatılacak.
Meclis’te ele alınacak bir diğer teklif ise sosyal düzenlemeleri kapsıyor. Bu kapsamda, en düşük emekli aylığının temmuz ödeme döneminden itibaren 16 bin 881 liraya çıkarılması öngörülüyor.
Aynı teklif kapsamında, Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin 67’ye çıkarılması, bu sürenin Cumhurbaşkanı kararıyla 72’ye kadar uzatılabilmesi ve hizmet süresi uzatılabilecek general sayısının 36’dan 60’a, zaruri durumlarda 75’e yükseltilmesi planlanıyor.
Turizm sektörüne yönelik düzenleme ile konaklama tesislerinde çalışan işçilerin hafta tatili kullanımı, çalışanın yazılı onayıyla hak kazandığı günü takip eden 4 gün içinde gerçekleştirilebilecek.
Ayrıca özel istihdam bürolarına yönelik yeni yaptırımlar da gündemde. Açık iş ilanları ve işe yönlendirilen kişilerle ilgili verileri zamanında iletmeyen bürolara ilk ihlalde 136 bin 190 lira, tekrar halinde ise 272 bin 380 lira idari para cezası uygulanacak.
Engellilerin Sorunlarının Araştırılması Komisyonu ikinci toplantısını yaparak yol haritasını belirleyecek. Dışişleri Komisyonu ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin KKTC’deki gayrimenkul alımlarına dair gelişmelerin değerlendirileceği bir oturum gerçekleştirecek.
KİT Komisyonu ise bu hafta Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ, Türk Reasürans AŞ ve Türk Katılım Reasürans AŞ’nin 2021 ve 2022 bilanço ve netice hesaplarını inceleyecek.
Ayrıca Salı ve Çarşamba günleri siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap edecek.
Bakmadan Geçme





