• Haberler
  • Gündem
  • Tatil öncesi tüketiciler için kritik sözleşme tüyoları

Tatil öncesi tüketiciler için kritik sözleşme tüyoları

Tatil sezonu yaklaşırken sahte rezervasyon dolandırıcılıklarına karşı uyarı geldi.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, turizm sektöründe artan reklam ve tanıtım kampanyalarının yanı sıra, kötü niyetli kişilerin de faaliyetlerini artırdığı görülüyor. Tüketiciler, otel ve turizm tesislerinin sahte internet siteleri aracılığıyla, e-posta ya da kısa mesaj yoluyla cazip teklifler sunularak dolandırılabiliyor. Bu nedenle, erken rezervasyon yapacak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için bazı kritik hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, sahte rezervasyonlardan kaçınmak için konaklama yapılacak tesisin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirtti. “Otel hakkında internette yer alan kullanıcı yorumları mutlaka dikkate alınmalı. Plansız yapılan bir tatil, keyifli bir deneyim yerine ciddi bir hayal kırıklığına dönüşebilir” diyen Kılıç, tatile çıkmadan önce sağlıklı bir planlama yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Tatil planı oluşturulurken ekonomik durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Kılıç, otel fiyatları, ekstra hizmetlerin ücretleri ve tatil bölgesindeki esnafın turistlere yönelik fiyat politikalarının da değerlendirilmesinin tüketiciler için avantaj sağlayacağını kaydetti. Ulaşım kolaylığı, sağlık hizmetlerine erişim gibi faktörlerin de mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini ekledi.

Kılıç, “Kaç gün kalınacağı ve gezilecek yerlerin önceden planlanması, tatilin daha verimli ve stressiz geçmesini sağlar. Ayrıca yalnızca otelin kendi internet sitesinde yer alan görsellere güvenmek yerine bağımsız platformlardaki kullanıcı yorumları ve gerçek deneyimlerin incelenmesi çok daha sağlıklı bir seçim yapılmasına yardımcı olur” diye konuştu.

Tatile karar verildikten sonra alınacak hizmete dair tüm detayları kapsayan yazılı bir sözleşme yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Kılıç, “Sözleşme imzalanmadan kesinlikle ödeme yapılmamalı. Yapılan her ödeme mutlaka resmi bir belge karşılığında gerçekleştirilmelidir ve tüm belgeler, tatil süresince saklanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Sözleşmede konaklama süresi, hizmet kapsamı, iptal şartları ve toplam ücret gibi bilgilerin eksiksiz şekilde yer alması gerektiğinin altını çizen Kılıç, bir sorun yaşanması durumunda tüketicilerin haklarını aramaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi. Ayıplı hizmetle karşılaşılması hâlinde otel yetkilisine ve ardından tur şirketine durumun bildirilmesi gerektiğini belirten Kılıç, uyuşmazlık çözülmezse tüketicilerin il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine şahsen başvurabileceklerini ya da e-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla online başvuru yapabileceklerini ifade etti.

Başvuruların fatura, ödeme belgeleri, sözleşme fotokopisi ve uyuşmazlığı kanıtlayan diğer belgelerle desteklenmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, tüketicilerin haklarını korumak için her adımı belgelendirerek atmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme