• Haberler
  • Ekonomi
  • Suriye enerji altyapısını Türk gazıyla güçlendirecek

Suriye enerji altyapısını Türk gazıyla güçlendirecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye, önümüzdeki üç ay içerisinde Suriye'ye günlük 6 milyon metreküp doğal gaz göndermeyi planlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye, önümüzdeki üç ay içerisinde Suriye’ye günlük 6 milyon metreküp doğal gaz göndermeyi planlıyor. Bu hamleyle savaş sonrası ağır tahribata uğrayan Suriye’nin enerji altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Gönderilecek doğal gazın, Halep’teki çevrim santrallerinde kullanılarak elektrik üretiminde değerlendirilmesi bekleniyor.

Kilis’ten başlayarak Suriye’ye ulaşacak boru hattı üzerinden sağlanacak doğal gazın yıllık toplam miktarının 2 milyar metreküpe ulaşması hedefleniyor. Söz konusu enerji transferinin, Suriye’de elektrik üretiminin artırılmasında önemli bir rol üstleneceği belirtiliyor.

Baas rejimi sonrası yaklaşık 13 yıldır süren iç savaşta, Suriye’nin enerji altyapısında ciddi kayıplar yaşandı. Elektrik iletim hatları, üretim santralleri, rafineriler ve dağıtım sistemleri büyük oranda kullanılamaz hale geldi. Bu nedenle birçok bölgede elektrik, jeneratörler ve küçük ölçekli mobil üretim cihazlarıyla sağlanabiliyor.

Mayıs ayı başında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir’in bu konudaki temasları, iki ülke arasında enerji iş birliğinin hız kazanacağına işaret etti. Türkiye şu anda Suriye’ye yaklaşık 200 megavatlık bir elektrik tedariki sağlıyor ve bu miktarın 300-400 megavat seviyelerine çıkarılması planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kilis üzerinden Halep’e gönderilecek doğal gazın, çevrim santrallerinin yakıt ihtiyacını karşılayacağını belirtmişti. Bu kapsamda Türkiye tarafında boru hattı altyapısı büyük ölçüde tamamlanırken, Suriye tarafındaki çalışmalar da hızla devam ediyor.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Türkiye’nin farklı ülkelere elektrik ve doğal gaz ihracatı yapması, enerji şebekesini dengede tutmak açısından stratejik bir öneme sahip. Şam dahil olmak üzere Suriye’nin hiçbir bölgesinde günün üçte birinden fazla süreyle elektrik sağlanamıyor. Bu nedenle Suriye, doğal gaz çevrim santrallerini devreye almak konusunda ciddi bir irade gösteriyor.”

Akyener ayrıca, geçmişte Ürdün üzerinden Mısır gazının Suriye üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması için planlanan “Arap Gaz Boru Hattı” projesini hatırlatarak, bu hattın yeniden gündeme gelmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Suriye’nin Türkiye üzerinden doğal gaz almasının, çevrim santrallerinin tekrar devreye girmesini hızlandıracağını söyledi.

Doğal gaz çevrim santrallerinin hızlı devreye alınabilme ve ihtiyaç anında kolaylıkla kapatılabilme özelliği nedeniyle Suriye için en mantıklı çözüm olduğunu belirten Akyener, Türkiye’nin bu süreçte enerji altyapısının yeniden inşasında aktif rol oynayacağını ifade etti.

“Türkiye artık hem tüketici hem de ihracatçı kimliğiyle bölgesel bir enerji merkezi konumunda,” diyen Akyener, bu tarz iş birliklerinin enerji diplomasisi açısından stratejik kazanımlar sunduğunu sözlerine ekledi.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme