• Haberler
  • Güncel
  • Sosyal medya dolandırıcılığına karşı tüketici nasıl korunmalı?

Sosyal medya dolandırıcılığına karşı tüketici nasıl korunmalı?

İnternet ortamında giderek artan dijital dolandırıcılık vakaları konusunda uzmanlardan tüketicilere önemli uyarılar geldi.

İnternet ortamında giderek artan dijital dolandırıcılık vakaları konusunda uzmanlardan tüketicilere önemli uyarılar geldi. Özellikle sahte çekilişler, yatırım vaatleri ve abonelik teklifleri yoluyla kimlik ve banka hesap bilgilerinin ele geçirilmesi hedefleniyor.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde uzaktan çalışma vaadiyle yapılan dolandırıcılıklara dikkat çekti. Baki, "Artık dolandırıcılıklar fiziksel değil, daha çok dijital ortamda gerçekleşiyor. Bu yöntem, sosyal mühendislik tabanlı ikna yoluyla ilerliyor," ifadelerini kullandı. Sosyal medya üzerinden "evden çalışarak para kazan", "anket doldur para kazan" ya da "ülke dışındaki firmaların temsilciliğini yapar mısınız?" gibi mesajlar gönderildiğini belirten Baki, bu tür mesajların gerçeğe yakın görünse de doğrulanması güç vaatler içerdiğini vurguladı.

Baki, tüketicilere gelen mesajlardaki şirket bilgilerini kontrol etmeleri ve hızlıca yanıt vermemeleri tavsiyesinde bulundu. "İş arayan birine iş teklifi gibi, finansal sıkıntıda olana para kazanma vaadi gibi ihtiyaçlara yönelik saldırılar düzenliyorlar," diyen Baki, doğru kişilere doğru zamanda ulaşarak dolandırıcıların başarılı olabildiğini belirtti. Tüketicilerin dolandırıcılık durumunda ekran görüntüsü ve para transferi kayıtlarıyla yetkili mercilere başvurmalarının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün de, dernek olarak son dönemde bu tür şikayetlerde artış gözlemlediklerini ifade etti. Ergün, dolandırıcıların sosyal medya üzerinden "çekiliş kazandınız" ya da "ödül kazanmak için linke tıklayın" gibi yöntemlerle tüketicileri tuzağa düşürdüğünü anlattı. Ergün, "Bu linkler üzerinden kişisel ve banka bilgilerine ulaşılıyor ve ciddi maddi kayıplar yaşanabiliyor," dedi. Dolandırıcıların genellikle farklı ülkelerden faaliyet gösterdiğini belirten Ergün, mağduriyetin oluşmaması için bilinmeyen linklere kesinlikle tıklanmaması ve kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise, e-ticaret platformlarında da sahte kampanyalarla dolandırıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğüne dikkat çekti. "Sahte beğeni ve takipçi teklifleriyle tüketicilere güven aşılanıyor, ardından daha fazla para yatırmaları isteniyor," diyen Kırık, sosyal medya üzerinden gelen cazip tekliflere karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kırık, "Size yatırım danışmanlığı, sosyal medya ajanslığı gibi teklifler sunan kişilere itibar etmeyin. Kimlik bilgilerinizi ve hesap bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın," uyarısında bulundu. Ayrıca dolandırıcılık mağdurlarının emniyet güçlerine ve adli mercilere başvurarak suç duyurusunda bulunmalarının önemine işaret etti.

Uzmanlar, internet ortamında kısa vadeli kazanç vaatlerine karşı tüketicilerin temkinli olmaları ve her zaman doğruluğunu araştırmadan hiçbir bilgiyi paylaşmamaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

 

Karaköse Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme